Drie films over globalisering in leegstaande fabriek

Life in a Day
Een van de leukste zomerexposities van dit jaar is te vinden in Leiden: Global Imaginations in De Meelfabriek. Daar komt nu nog een van de leukste buitenbioscoopevenementen van het jaar bij. In de monumentale fabriek worden deze week drie films vertoond die aansluiten op het thema van de tentoonstelling.
Tot 10 uur ’s avonds is het fijn dwalen door de leegstaande panden van de oude Meelfabriek, een industrieel monument dat sloot in 1988 en nu in afwachting is van herbestemming tot woon- en werkruimte. Er is grootschalig werk te zien van internationaal hoog aangeschreven kunstenaars als Romuald Hazoumé, Meschac Gaba, Chen Zhen en Taryn Simon. Ze werden door Museum De Lakenhal uitgenodigd hun visie te geven op de huidige geglobaliseerde wereld.
Het Leiden International Film Festival, dat meer summer specials in de openlucht organiseert, selecteerde drie films die vanaf 22:30 uur vertoond worden op het binnenplein van de fabriek. Het LIFF koos voor ‘hoopvolle en inspirerende verhalen, die over de (lands)grenzen kijken en verschillende culturen met elkaar verbinden’, zoals LIFF-medewerker Evert de Vries het stelt. ‘Tevens hopen we drie totaal verschillende films aan te bieden die voor de bezoekers een goede eerste kennismaking met het festival zijn.’
Het spits wordt op 9 juli afgebeten door Life in a Day (2011) van Kevin McDonald. Deze film kan beschouwd worden als een van de meest ambitieuze filmprojecten van de afgelopen jaren, een waarlijk globaal initiatief bovendien. Via YouTube deed McDonald een wereldwijde oproep om het alledaagse leven op 24 juli 2010 vast te leggen. Niet minder dan 80.000 mensen uit 192 landen reageerden. Filmmaker McDonald, bekend van onder andere The Last King of Scotland, dikte de ruim 4500 uur aan materiaal in tot 90 minuten.
De volgende dag wordt Le Havre (2011) van Aki Kaurismäki, de Finse meester van de gortdroge komedie, vertoond. De film vertelt het verhaal van Marcel Marx, voorheen schrijver nu schoenpoetser, die een teruggetrokken bestaan leidt in de Franse havenstad Le Havre. Op een dag komt de jonge Idrissa op zijn pad, een bootvluchteling uit Gabon die net heeft weten te ontsnappen aan de gendarmes. Marx besluit hem te helpen naar Groot-Brittannië te komen en probeert ondertussen zijn verhaal te achterhalen.
De laatste film van de reeks is Una Noche (2012) van Lucy Mulloy, dat drie jaar geleden nog in de competitie draaide van het LIFF. Raul droomt ervan aan zijn uitzichtloze bestaan in Havana te ontsnappen en een nieuw leven op te bouwen in Miami. Als hij wordt beschuldigd van mishandeling raakt alles in een stroomversnelling en moet hij vluchten. De 140 kilometer lange oversteek naar de VS blijkt de grootste uitdaging van zijn leven.
Edo Dijksterhuis