Drie avonden film in paleistuin Soestdijk

  • Datum 20-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The King’s Gardens

Of Paleis Soestdijk wordt omgevormd tot Nationaal Historisch Museum, daar moet het Rijksvastgoedbedrijf nog over beslissen. Maar dit jaar is het paleis, tot 2004 de residentie van prinses Juliana en prins Bernhard, voor de tweede keer de locatie van Zomeravond Cinema. Van 20 tot en met 22 augustus worden er iedere avond films vertoond.

De eerste film die vertoond wordt is Soof van Antoinette Beumer. De romantische komedie was een van de grote publieksfavorieten van 2013. De film, die gebaseerd is op de columns van Sylvia Witteman, gaat over een stel dat ondanks een succesvol leven als respectievelijk cateraar en zakenman leidt aan een onmiskenbaar ‘is dit alles’-gevoel. Affaires en stiekem gedoe zorgen bijna voor een scheiding maar uiteindelijk is er een happy end.

Op vrijdagavond wordt het voor de locatie zeer toepasselijke kostuumdrama The Kings Gardens vertoond. In de film van Alan Rickman speelt Kate Winslet een onconventionele landschapsarchitect in een paleiswereld vol intriges en verraad. The Kings Gardens speelt zich grotendeels af in de tuinen van Versailles. De tuin van Paleis Soestdijk, die bekend staat als een van de mooiste landschapstuinen van Nederland, dateert van de late 18de eeuw en werd aangelegd door vader en zoon Zocher in opdracht van koning Lodewijk Napoleon (die zichzelf met Franse neusklank in een toespraak eens ‘konijn van Olland’ noemde).

De laatste film op het programma is Samba. De opvolger van de hit Intouchables is een onmiskenbare feelgoodfilm. Het titelpersonage is een illegaal in Frankrijk verblijvende Senegalees die vrienden wordt met Alice, die na een burn-out als vrijwilliger in een asielzoekerscentrum werkt.

Edo Dijksterhuis