Drie avonden dobberen voor een filmscherm

  • Datum 21-07-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Drijf in (foto: Suzan Baars)

Het blijft een natuurproduct hè, dat weer, dus er kan weleens iets onverwachts gebeuren. Bij wind die harder waait dan kracht 7 gaat de jaarlijkse Drijf In bij het eiland Pampus niet door. Maar statistisch gezien is de kans op storm eind juli, begin augustus klein. Noodweer en scheepsrampen zullen beperkt blijven tot de slotfilm, All is Lost.

Vanaf 19 uur zijn bootjesbezitters welkom in de haven van Pampus, het forteiland in het IJsselmeer ten noorden van Muiden. Gedurende zo’n tweeënhalf uur kan er worden afgemeerd. Als de zon eenmaal onder is, wordt de film gestart. Wie zelf geen gemotoriseerde sloep of plezierjacht bezit, kan van het Amsterdamse IJburg met de Sailboa naar de openluchtcinema.

De eerste van drie aaneengesloten vertoningsavonden vindt plaats op donderdag 30 juli. Welke film er dan gedraaid wordt, heeft organisator Mobiloscoop nog niet bekend gemaakt, noch welke film er de volgende dag op het programma staat. Iets met een waterthema, is het enige dat wordt losgelaten.

Met dat water zit het in de slotfilm wel goed. In All is lost (2011) worstelt een eenzame Robert Redford met de elementen als hij tijdens een solozeiltocht over de Indische Oceaan in botsing komt met een ronddobberende container, die een gat in de romp van zijn schip slaat. Net als hij de schade heeft weten te herstellen wordt hij overvallen door een gruwelijke storm. En zelfs daarna is het leed nog niet geleden. Zo goed als stuurloos kan Redford alleen maar hopen op toevallige voorbijgangers en zich mentaal voorbereiden op het einde.

Edo Dijksterhuis