Dossier: Forum van de Regisseurs

  • Datum 23-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Filmkrant besteedt de komende week ruim aandacht aan de nieuwe NFF-competitie Forum van de Regisseurs. Te beginnen met een nieuw video-essay van redacteur Joost Broeren met een hoofdrol voor de openingsfilm van het programma: Lucifer van de Vlaamse regisseur Gust Van den Berghe.

Van den Berghe’s film vertoont iets unieks in de filmgeschiedenis: een rond kader. In een interview met de Filmkrant, dat later vandaag op filmkrant.nl zal verschijnen, zegt de regisseur daar zelf over: "De cirkel is in de kunsten de oervorm, het begin der beginnen, de primitieve vorm van de wereld of het universum. In alle culturen, op allerlei kunstvlakken: van het literaire tot het schilderachtige tot het architecturale. Maar in de film is de cirkel geheel afwezig. Terwijl, de oerfilm had dat niet: de magic lantern en de eerste stille films speelden nog heel erg met de vormelijke dimensie van film. Dus bij het maken van een film over de wereld vóór de wereld, vond ik het interessant om een filmtaal te gebruiken van voordat filmtaal bestond, uit het embryonale wezen van film."

Lucifers ronde kader is uniek, maar Van den Berghe’s worstelingom vrij te komen van de traditionele kaders staat zeker niet op zichzelf. Integendeel: steeds vaker worden de drie traditionele filmkaders (volbeeld, breedbeeld, cinemascope) terzijde geschoven, soms letterlijk, toont dit nieuwe video essay van Filmkrant-redacteur Joost Broeren en editor Sander Spies.

Cutting the Edge: Freedom in Framing on Vimeo.

Alle artikelen, interviews en recensies over de films on het Forum van de Regisseurs vindt u in het Filmkrant-dossier over het programma. Meer informatie over het Forum van de Regisseurs vindt u in de uitgave van het Nederlands Film Festival: