Donnie leidt Prins in

  • Datum 25-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

In het nieuwe NFF-programma Forum van de Regisseurs wordt vanavond Prins van Sam de Jong vertoont. Rapper Donnie maakte samen met Vjèze Fur het nummer Koud als ik je zoen voor deze film en verzorgt een inleiding bij de vertoning. "Het idee — ik vind het mooi, je weet toch. Het is wel wat er echt speelt nu, op die straat."

Sacha Gertsik: "Hey Donnie, hoor je me nu wel? Mooi! Met Sacha. Wacht, ik zet je even op speaker, dan kan ik dit even tapen. Wacht. Tof dat je even tijd had, tussendoor."

Donnie: "Ja tuurlijk tuurlijk tuurlijk."

SG: "Hoe is het eigenlijk gekomen dat jij gevraagd bent een track voor de film te maken?"

D: "Hoe ik voor Prins ben gevraagd? Ja er is gewoon maar één Donnie, snap je, dus de keuze was snel gemaakt. Freddy zit er in, en da’s een goeie vriend, we zijn eigenlijk een soort een-tweetje. Freddy zei ‘Donnie moet in die film’ en ik zei ‘yo Sammie [regisseur Sam de Jong], ik moet in die film’. En toen was het geregeld. BAM. Ik ben mezelf, je weet toch."

SG: "Wat vond je uiteindelijk van de film?"

D: "Ik vond het mooi geschoten. En ik vond het een hard verhaal man, tuurlijk. Het gaan gewoon over mensen uit Noord, gappies uit Noord, die gewoon die dure merken willen hebben. Die die dure lifestyle willen hebben gewoon. Die kijken naar gasten die het hebben en die het ook willen hebben. Dat is ook waar het leven over gaat."

SG: "Kan je je daarmee identificeren?"

D: "Of course! Tuurlijk. Ja man. Anders had Sammie me ook niet gevraagd."

SG: "Hoe ga je dan te werk als je een nummer voor een film gaat maken? Hoe ontstaat zo’n nummer?"

D: "Oh gewoon in een studio met drank en gewoon gaan. Sammie was in Berlijn en hij belde mij en zei: ‘Ik wil dat jij de soundtrack gaat maken met Freddy’, en toen zijn we gewoon gegaan. Dat idee gepakt, over liefde, maar dan zo verpakt. Gewoon op onze manier. Het is gewoon onze interpretatie van een liefdesnummer. Als een Picasso naast een Van Gogh ligt dan is het ook anders, terwijl ze hetzelfde willen laten zien. Het nummer gaat over een Vespa, snap je. Het gaat niet over een relatie. Mensen op het internet denken: ‘Het gaat hierover, het gaat daarover’, terwijl het over materialisme gaat gewoon. Over materie gaat het."

SG: "Maar Sam vraagt aan jou om die track te maken. Hoe weet je dan of jouw interpretatie wel gaat passen in wat hij voor ogen heeft?"

D: "Zo ver denk ik niet, weet je. Hij zegt: ‘Maak het’, ik maak het. Je hoeft toch niet zo heel zwaar na te denken, het onderwerp is toch ook gewoon heel luchtig? Het gaat om geld, status, macht, snap je. En het gaat over liefde. Hij wil die chickie hebben, zegmaar. Ik weet wat er met die film bedoeld wordt, dus ik trek daar mijn interpretatie uit. Het zou slecht zijn als er van je verwacht wordt dat je precies een bepaald ding zegt. Dat zou te makkelijk zijn. Maar ik weet niet man, ik heb er niet zo bij stil gestaan. Wij staan nergens bij stil, wij maken gewoon. En dan zien we wel. Als je dingen gaat overdenken, dan gaat het niet werken. Het is net als bij een examen. Je twijfelt over die vraag en je denkt dat het A is, maar dan twijfel je en dan vul je toch B in. Maar B is fout en het was toch A. Dat is het gevoel dat je krijgt als je dingen te veel overdenkt. Je moet niet nadenken — je eerste instinct is altijd het beste. Je eerste idee in de studio is altijd het beste. Anders wordt het te geforceerd, niet meer spontaan. Wij kennen Sammie gewoon, dus wij wisten: hij vindt het tof."

SG: "En wat ga je nu doen om de film in te leiden?"

D: "Het nummer. En een stukje praten, over de film — mijn interpretatie van de inhoud, et cetera. De gedachte achter de film, hoe ik me daarmee kan identificeren. Ik ga gewoon vertellen over wat er ik goed aan vind, waarom ik het interessant is wat Sammie op een beamer heeft gebracht. Het idee — ik vind het mooi, je weet toch. Het is wel wat er echt speelt nu, op die straat. Mensen die opkijken tegen mensen die doekoes hebben. Zij willen ook die dure merken hebben. Als het geen merk is, dan hoor je er niet bij bij bepaalde groepen. Dat is gewoon zo, man. Dus ik wil zijn film niet echt inleiden, maar meer die boodschap versterken. BAM."

Foto’s afkomstig van Donnie’s Instagram

Lees meer over het programma in het Filmkrant-dossier over het Forum van de Regisseurs.