Donald Trumps film­in­komsten gekel­derd af­ge­lopen jaar

Donald Trump in Home Alone 2

Donald Trump schijnt zich eenzaam te voelen, zonder camera’s of Twitter-megafoon, alleen op de golfbaan. Zijn politieke lakeien keren zich een voor een van hem af nu hem een tweede afzettingsprocedure boven het hoofd hangt. Zijn status als media- en entertainmentpersoonlijkheid is echter al langer aan het eroderen. Zijn opdrogende Hollywood-inkomsten zijn een bron van leedvermaak.

Tijdens zijn presidentschap bleef Trump verdienen aan zijn hotels, casino’s en ander vastgoed, maar ook aan zijn Hollywood-connecties. Volgens The Hollywood Reporter ontving hij stevige royalties voor zijn optredens in films als The Little Rascals en kerstfavoriet Home Alone 2. Ook zijn realityshow The Apprentice leverde hem nog jaarlijks een leuke bijschrijving op zijn bankrekening op. Trump was zelf producent van de realityshow en voor vijftig procent eigenaar. Dat leverde hem ieder jaar “een bedrag met zeven cijfers” op. In 2018 was dat zelfs meer dan $2 miljoen. Maar vanaf vorig jaar is er de klad in gekomen en trad er een sterke daling in. Toen bedroeg Trumps verdienste ‘slechts’ $275.000.

Zijn filmroyalties waren altijd al lager – Trump dook op voor cameo’s en was hooguit een edelfigurant – maar die inkomsten zijn nog sterker gekrompen. Hij houdt er nu nog een paar honderd dollar aan over.

Die rolletjes maakten het de president wel mogelijk zich aan te sluiten bij het pensioenfonds van de acteursbond SAG-AFTRA. Zoals zoveel van Trumps acties was ego boosting de belangrijkste beweegreden om maandelijkse premies te betalen. Zo kon The Donald zich een echte acteur wanen. De acteursorganisatie onderneemt inmiddels stappen om Trump te royeren vanwege zijn ophitsende rol in de bestorming van het Capitool. Maar dat zal waarschijnlijk geen invloed hebben op de uitkering van zijn pensioen.