Documentairemaker Wintonick, vaste IDFA-gast, overleden

Peter Wintonick met dochter Mira

Na een kort ziekbed is gisteren in zijn woonplaats Montreal Peter Wintonick overleden. De documentairemaker, journalist, festivalprogrammeur en allround mentor was jarenlang een vaste gast op het IDFA, waar hij de talkshow leidde en in de adviesraad zat. Op 24 nomveber vindt in De Kroon om 15 uur een in memoriam plaats. Wintonick is zestig jaar oud geworden.

Met een carrière van 35 jaar waarin hij meer dan honderd films en transmediale projecten produceerde, geldt Wintonick als een pionier in de documentairewereld. Tot zijn bekendste titels horen Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) en Cinéma Vérité: Defining the Moment (2000). Vijf jaar geleden maakte hij samen met zijn toen twintigjarige dochter Mira Burt-Wintonick, PelgrIAMGES, een reis door de filmgeschiedenis en verkenning van de mediatoekomst. Naast regisseur was Wintonick bijzonder productief als producent en editor. Tevens was hij een van de oprichters van DocAgora, een tussen festivals rondreizend platform over de laatste digitale ontwikkelingen op filmgebied.

Wintonick is meermalig onderscheiden voor zijn prestaties. In 2006 kreeg hij de allerhoogste onderscheiding in Canada, de Canadian Governor General’s Award. De premier van Zuid-Australië benoemde hem tot ’thinker in residence’. En in zijn thuisland werd de zelfverklaarde filmfestivalverslaafde ‘de grootste ambassadeur van de documentaire’ genoemd.

Wintonick is overleden aan een zeldzame vorm van leverkanker. Vanaf het moment dat hij de eerste diagnose hoorde, een paar weken geleden, verzamelde hij materiaal voor wat zijn laatste film moest worden, Be Here Now, over deze ziekte. Zijn collega’s van EyeSteelFilm willen de film in zijn nagedachtenis afmaken.