Documentaire Sunny Bergman inspireert Aziatische genrefilm

Shiro
Een eyeopener wil regisseur Vincent Plu de documentaire Wit is ook een kleur niet noemen. Dat racisme en wit privilege moeilijk te bespreken onderwerpen zijn, wist hij al langer. Wel was hij verbaasd over de heftige reacties. Hij besloot daarop de film Shiro te maken, met Aziatische acteurs in de hoofdrol.
De documentaire van Sunny Bergman werd op 18 december 2016 uitgezonden door de VPRO. En net zoals haar eerdere over zwarte Piet handelende film Zwart als roet lokte hij een storm van kritiek uit. Vooral op sociale media was het gescheld niet van de lucht. "Ik was verbaasd en ook geschrokken", vertelt Vincent Plu. "En ik dacht meteen: het is tijd om iets te doen. Uitzonderingen als Wolf daargelaten is de Nederlandse filmindustrie nog steeds erg blank, met blanke acteurs die in blanke verhalen spelen."
Plu regisseerde en schreef eerder al Baardbroeders, over de vriendschap tussen een Marokkaanse graffitikunstenaar en een Nederlandse theaterregisseur, dat vorige week in première ging. Ook was hij verantwoordelijk voor het scenario van 12 Angry Arabs, de komedie over het Wilders-proces die de makers veel publiciteit opleverde. Met het idee voor de film waarmee hij wil afstuderen aan de HKU liep hij al een tijdje rond: een Aziatisch getinte genrefilm.
Shiro gaat over een Japanner die na 25 jaar de moordenaar van zijn moeder heeft opgespoord. Hij raakt echter verstrikt in een dilemma: is vergelding zijn recht of maakt wraak hem even erg als de sadist die hem wees maakte?
"Het ligt niet erg voor de hand om een Aziatische film te maken, zeker niet als Nederlandse maker", geeft Plu toe. "Maar ik ben erg gecharmeerd van de stijl en toon van Aziatische genrefilms. Oldboy en de Koreaanse serie Liar Game zijn mijn voorbeelden voor Shiro. De films die in het Verre Oosten gemaakt worden, lijken in stijl op oude westerns. Er zitten veel lange shots in. Wide shots zijn afgewisseld met extreme close-ups, de montage is langzaam, en de combinatie van hoog contrast en weinig licht zorgt voor een duister sfeertje."
Niet alleen in vorm oogt Shiro on-Nederlands in stijl. Ook de cast wijkt af van de gemiddelde Nederlandse romcom. De hoofdrollen worden gespeeld door Hok Tan en Kumi Sekimoto. Daarnaast zijn er cast en crew met onder andere een Marokkaanse, Britse en Duitse achtergrond betrokken. Plu: "Er is ontiegelijk veel talent in Nederland dat niet wordt opgemerkt. Dat hopen wij te veranderen."
Een reactie van Sunny Bergman heeft Plu nog niet gehad. Wel van veel mensen in zijn buurt. "Een deel snapt niet waarom ik zoiets on-Hollands zou maken", geeft hij toe. "Op de HKU heb ik wel medestanders, maar als ik de nieuwe lichting bekijk dan zie je weinig diversiteit, zelfs niet in de bijrollen. Het wordt ons op de academie ook niet geleerd. En als er wel iets over wordt gezegd dan is de stap naar daadwerkelijk doen nog groot."
Plu heeft de financiering van Shiro — via Cinecrowd — voor meer dan de helft rond. Eind volgende week hoopt hij te beginnen met de opnames om begin februari de post-productie aan te vatten. "In juni moet de film af zijn. We willen hem insturen voor het Nederlands Film Festival."
Edo Dijksterhuis