Docufest Thessaloniki afgelast vanwege Corona

Dat het Far East Film Festival in het Noord-Italiaanse Udine is uitgesteld vanwege Corona is begrijpelijk: twee brandhaarden verenigd in één evenement. Maar nu heeft ook de organisatie van het documentairefestival in Thessaloniki, niet echt een epicentrum, besloten tot uitstel. En in Cannes houden ze de situatie goed in de gaten.

Het festival in Udine was het eerste filmfestival om de uiterste consequente te trekken na de Corona-uitbraak. De opening die gepland stond voor 24 april is opgeschoven naar 26 juni. Het Italiaanse festival is een van de belangrijkste podia voor Aziatische film en trok de afgelopen elf edities veel filmmakers en producenten uit China.

In Thessaloniki zou overmorgen al de 22ste editie van start gaan. Daar is te elfder ure besloten dat de volksgezondheid belangrijker is dan de logistieke hel die het gevolg is van uitstel. Een nieuwe datum is nog niet geprikt maar het zal waarschijnlijk eind mei, begin juni worden. Het Docs in Progress-programma vindt wel gewoon doorgang, maar online.

In Cannes, waar over tweeëneenhalve maand de rode loper wordt uitgerold, wordt met zorg en terughoudendheid gereageerd op het eerste besmettingsgeval in het nabijgelegen Nice. De festivalleiding houdt de vinger aan de pols, stelt ze in een publieke verklaring.