Directeur Wolfson na komende editie weg bij IFFR

  • Datum 23-12-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rutger Wolfson

Rutger Wolfson vertrekt bij het International Film Festival Rotterdam. Acht jaar lang gaf hij leiding aan het grootste filmfestival van Nederland. De zoektocht naar een nieuwe directeur wordt na de 2015-editie ingezet. Zakelijk leider Janneke Staarink blijft gewoon aan en zal gaan samenwerken met Wolfsons opvolger.

In het persbericht zegt Wolfson dat hij alles heeft bereikt wat hij wilde bereiken. ‘Samen met mijn gezin heb ik besloten dat het dan het juiste moment is om mij terug te trekken.’ Vorig jaar november werden Wolfsons taken al tijdelijk waargenomen door Mart Dominicus omdat de directeur geveld was door een auto-immuunziekte. Hij keerde echter terug, voerde enkele programmaveranderingen door en voorzag critici van weerwoord. Over de komende editie zegt hij dat ‘die heel sterk wordt’.

Wolfson werd in september 2007 benoemd als opvolger van Sandra den Hamer; daarvoor was hij al drie jaar lid van het bestuur. Van 2000 tot 2007 was Wolfson directeur van De Vleeshal in Middelburg, waar hij tentoonstellingen maakte op het snijvlak van beeldende kunst en andere kunstvormen en met bijzondere aandacht voor urban culture. Tevens schreef hij diverse essays over de veranderende rol van het museum (Het Museum als plek voor ideeën, 2007) en de maatschappelijke relevantie van kunst (Kunst in crisis, 2003). Voorafgaand aan zijn verblijf in Middelburg was Wolfson drie jaar lang curator bij Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam.

Bij monde van voorzitter Pieter Broertjes prijst de Raad van Toezicht Wolfson om zijn inzet en toewijding, die hebben geleid tot ‘een scherpere nationale en internationale profilering’. ‘Wanneer het komende festival voorbij is, richten we onze aandacht op het vinden van de juiste opvolger om het werk in de geest van IFFR.’

Edo Dijksterhuis