Die Fremde gratis online vanwege Intern’l Vrouwendag

  • Datum 05-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Die Fremde

Die Fremde gaat over een jonge Turkse vrouw die opgroeit in Berlijn en zich probeert te ontworstelen aan de traditionele migrantengemeenschap. De film was gebaseerd op een eermoord die in 2005 Duitsland schokte. Vanaf 8 maart, Internationale Vrouwendag, zendt Arte Die Fremde drie maanden lang gratis uit op haar website.

Die Fremde van regisseur Feo Aladag (internationaal gedistribueerd onder de titel When we leave) won in 2010 de LUX Prize van het Europese Parlement. De jaarlijkse prijs is bedoeld om de verspreiding van Europese coproducties binnen de EU te stimuleren en het publieke debat over sociale thema’s aan te zwengelen. De EU heeft ervoor gezorgd dat Die Fremde in alle 24 talen van de Unie is ondertiteld.

Arte was coproducent van een aantal films die, sinds de instelling van de LUX Prize in 2007, genomineerd zijn. Een nadere samenwerking lag dan ook voor de hand. Behalve op de website zal Arte Die Fremde op 13 maart ook gewoon uitzenden. Op die dag kan er ook gechat worden met de regisseur.

Die Fremde is de debuutfilm van Feo Aladag, een Oostenrijkse die getrouwd is met een Turkse Duitser en onlangs haar tweede film Zwischen Welten afleverde. De hoofdrol wordt gespeeld door Sibel Kekilli, die in 2004 opzien baarde in Gegen die Wand. Kekilli, die door haar eigen familie werd verstoten toen bekend werd dat zij voor Gegen die Wand in pornofilms had gespeeld, is actief voor de vrouwenrechtenbeweging Terre des Femmes.

De LUX Prize is niet de enige onderscheiding die Die Fremde ten deel zijn gevallen. Op het Tribeca Film Festival kreeg de film de prijs voor beste film en beste actrice. Er waren publieksprijzen op onder andere Film Fest Gent en het Premiers Plans Film Festival in Angers. En in Calgary, Athene, Saõ Paulo en Fort Lauderdale kwam de film als beste uit de bus.

Edo Dijksterhuis