Dertig jaar Schatjes! vanavond gevierd in Ketelhuis

  • Datum 05-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Schatjes!

Hartgrondig gevloek, gevechtshelikopters, een Amerikaanse slee of twee, een musicalnummer, bot geweld en veel functioneel naakt. Schatjes! hakte er dertig jaar geleden stevig in. Het jubileum van Ruud van Hemerts inktzwarte debuutfilm wordt vanavond in het Ketelhuis gevierd met een speciale vertoning. Voorafgaand wordt Van Hemerts biografie De Bruut gepresenteerd.

De Bruut werd in 2011, vlak voor de dood van Ruud van Hemert, uitgegeven in eigen beheer. Voor marketing en publiciteit was echter geen geld en de pallets met boeken belandden ergens in een depot. Stichting Filmuitgaven wist achthonderd exemplaren te redden zodat Van Hemerts venijnige portret van de Nederlandse filmwereld niet voor het nageslacht verloren hoeft te gaan. De titel van de memoires is ontleend aan de bijnaam die acteurs bezigden voor de regisseur die de gewoonte had hen tot de grond af te breken om tot het gewenste resultaat te komen.

Schatjes! was van Hemerts eerste film en zijn grootste succes: meer dan 1,5 miljoen bioscoopbezoekers zagen de komedie. Daarna volgde Mama is boos!, dat ook een hit werd. De sekskomedie Honneponnetje, de Ronald Giphart-verfilming Ik ook van jou en de zedenkomedie Feestje! deden het minder goed. Aan Papa is razend! is Van Hemert nooit meer toegekomen. Speciaal voor het dertigjarig jubileum van Schatjes! heeft Haghefilm Digitaal een nieuwe digitale print gemaakt van de klassieker.

De gastenlijst voor de jubileumavond mag er zijn. Niet alleen is een groot deel van de familie Van Hemert paraat — weduwe Bianca, broer Hans, zus Ellen en zonen Thomas, Jan Julius en Valentijn — ook Van Hemerts toenmalige ‘partners in crime’ geven acte de présence. Frank Schaafsma en Erik Koningsberger speelden Thijs en Dennis in de film, Chris Brouwer was de producent. Ook aanwezig is Wim T. Schippers, met wie Van Hemert de Fred Haché- en Barend Servet shows maakte.

Edo Dijksterhuis