Dertien wereldpremières in Tiger kortcompetitie

  • Datum 22-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Information Skies

Voor de twaalfde keer organiseert het IFFR de Tiger competitie voor korte films. Het gaat om films tot zestig minuten die veelal een experimenteel karakter hebben. Het programma bestaat dit jaar uit 23 titels, waarvan meer dan de helft zijn wereldpremière beleeft in Rotterdam.

Zoals gebruikelijk bevat de Tiger Competition for Short Films veel werk van kunstenaars. Zo brengt Omer Fast, die onlangs debuteerde als speelfilmregisseur met Remainder, zijn nieuweling August. Cécile B. Evans, wiens tentoonstelling in De Hallen in Haarlem net is afgelopen, doet mee met What the Heart Wants. Film komt voor in al zijn gedaantes, van 35 mm tot 3D.

Uit die 23 deelnemers worden drie winnaars geselecteerd. De jury die dat doet bestaat uit de Finse kunstenaar Salla Tykkä, de Nederlandse professor Patricia Pisters en Andrea Lissoni, senior curator International Art (Film) bij Tate Modern. In 2016 werden de Tiger Awards voor korte film gewonnen door Mark Leckey (Dream English Kid 1964-1999 AD), Yto Barrada (Faux Départ) en Daïchi Saïto (Engram of Returning).

Buiten de competitie besteedt IFFR ook aandacht aan korte film. Er is een eerbetoon aan de Taiwanese kunstenaar Su Hui-yu, wiens werk draait om de esthetisering van geweld, het spel tussen fantasie en realiteit, en de erotisering van het vrouwelijk lichaam. Van de Nederlandse kunstenaar, regisseur en filmcurator Joost Rekveld is een retrospectief te zien, waarin hij zijn nieuwste film en installatie toont.

Binnen IFFR Short Film 2017 wordt nieuw werk gepresenteerd van onder andere Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme, Phil Collins, eteam, Jaakko Pallasvuo, Anicka Yi, Pauline Curnier Jardin, Ismaïl Bahri, Rawane Nassif, James N. Kienitz Wilkins, Frank Heath, Steve Reinke, Katarina Zdjelar en Laida Lertxundi.

Edo Dijksterhuis

De Tiger Competition for Short Films 2017:

As Without So Within (Manuela de Laborde)
August (Omer Fast)
Cloacinae (Serge Onnen & Sverre Fredriksen)
El cuento de Antonia (Jorge Cadena)
Deletion (Esther Urlus)
Fajr (Lois Patiño)
From Source to Poem (Rosa Barba)
Fuddy Duddy (Siegfried A. Fruhauf)
Holy God (Vladlena Sandy)
Information Skies (Daniel van der Velden & Vinca Kruk)
Into All That Is Here (Laure Prouvost)
Joanne
(Simon Fujiwara)
Last Days of Leningrad (Maria Zennström)
The Lost Object (Sebastian Diaz Morales)
Lunar Dial
(Gao Yuan)
Meridian Plain (Laura Kraning)
No Shooting Stars (Basim Magdy)
Nyo vweta Nafta (Ico Costa)
On Generation and Corruption (Makino Takashi)
Rubber Coated Steel (Lawrence Abu Hamdan)
Sakhisona (Prantik Basu)
Super Taboo (Su Hui-yu)
What the Heart Wants (Cécile B. Evans)