Derde van VOD-afname in EU is Europees

  • Datum 28-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De opkomst van VOD-diensten is niet alleen goed voor Hollywood-studio’s die hiermee een extra distributiekanaal hebben. Ook Europese producties vinden via het kleine scherm een publiek. Iets minder dan één op de drie films die via betaal-tv of een abonnementskanaal als Netflix binnen de EU wordt bekeken, is van Europese origine.

Dat blijkt uit onderzoek van het European Audiovisual Observatory. Het onderzoeksinstituut vergeleek de cijfers uit 28 EU-lidstaten. Er werd gekeken naar de afname bij 75 VOD-kanalen en zestien abonnementsdiensten. Op een paar landen als Malta en Slowakije na hebben alle landen toegang tot twee of meer kanalen.

Toegespitst op VOD blijkt 27% van alle bekeken films van Europese makelij. Zoals te verwachten is de bulk van de gestreamde content, 59% om precies te zijn, afkomstig uit de VS. Dat laat een schamele 14% over voor de rest van de wereld, wat dan vooral neerkomt op Azië. Bij de abonnementsdiensten liggen de verhoudingen net iets anders. Daar is 30% Europees, 60% Amerikaans en 10% anders.

Nederland wijkt niet erg af van het Europese gemiddelde. Wel is opmerkelijk om te zien hoe de voorkeuren verschillen per VOD-dienst. Netflix-klanten hebben over het algemeen een grotere voorkeur voor Amerikaanse films; het gehalte Europees aanbod blijft bij hen steken op 20%. Abonnees van Pathé en Ziggo On-Demand daarentegen zitten rond de 30%, wat vooral is terug te brengen op het aandeel Nederlandse films.

Het grootste aanbod is in Nederland overigens te krijgen bij iTunes. Dat had vorig jaar een catalogus van 5133 titels, waarvan er 3287 zijn bekeken. Netflix heeft een veel hoger gebruikspercentage — 91% versus 64% — maar biedt dan ook veel minder titels aan: 1271. Pathé Thuis is het meest efficiënt: van de 551 films die de dienst aanbood zijn er 533 ook daadwerkelijk bekeken.

Edo Dijksterhuis