Derde seizoen Borgen opent eerste tv-seriesfestival

  • Datum 07-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Borgen

Het kon niet uitblijven in wat rustig ’the golden age of the series’ mag heten: een festival geheel gewijd aan tv-series. Het Amsterdam Series Weekend opent op 24 mei met het derde seizoen van het Deense succesnummer Borgen. Het programma bestaat uit losse afleveringen en complete seizoenen die in marathonsessies worden vertoond.

De echte dvd-box-verslaafde met ruim zitvlees en lange adem kan meteen op vrijdag al zijn hart ophalen. In het Ketelhuis — naast het MC Theater en een speciale openlucht huiskamer de locatie van het nieuwe festival — wordt in een zeven uur durende zit het volledige eerste seizoen van Homeland te zien. Een uurtje korter is de integrale vertoning van de Nederlandse serie Overspel.

Splinternieuw is het derde seizoen van de BNN-serie Feuten. Na afsluiting van vorig seizoen zijn we een paar jaar verder en staat hoofdpersoon Bram Wagtmans op het punt zijn studentebestaan in te ruilen voor het echte leven van werken en geld verdienen. Hij krijgt een baan bij advocatenkantoor Francken, maar in ruil daarvoor moet hij het zoontje van de baas een plaatsje bezorgen in zijn oude studentenhuis. Het gaat echter mis als zijn ex verliefd wordt op de nieuwe huisgenoot en Wagtmans gedwongen wordt zijn oude corpsvrienden te verraden. BNN zendt Feuten uit vanaf eind augustus.

Ook nieuw is de serie Rectify, die zaterdag in een marathonsessie wordt vertoond. De serie is van de hand van de makers van Breaking Bad en werd geproduceerd voor Sundance Channel, de kabelmaatschappij onder artistieke leiding van Robert Redford. Rectify draait om Daniel Holden die negentien jaar in de dodencel heeft gezeten voor de moord op zijn vriendin. DNA-onderzoek pleit hem vrij maar de wereld waarin hij terugkeert is een geheel andere dan die hij bijna twee decennia eerder bij de gevangenispoort achterliet.

Losse afleveringen worden vertoond van onder andere Treme, Breaking Bad, Wallander, Girls, Game of Thrones, Falling Skies en Boardwalk Empire. Ook de twee slotafleveringen van het nieuwe, tweede seizoen van Homeland staan op het programma — een voorproefje voor de dvd-release die gepland staat voor 25 september.

Het Amsterdam Series Weekend is een initiatief van dezelfde organisatie die ook de Amsterdam Film Week verzorgt. Dit festival beleefde vorig jaar november haar tweede editie en presenteert vooral prijswinnaars van internationale festivals.

Edo Dijksterhuis