Deelnemers aan filmtop bekend

  • Datum 05-04-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Aanwezig bij de nationale filmtop: Henk Kamp, minister van EZ

Over zes dagen is het zover: dan vindt in Den Haag de nationale filmtop plaats. Hier moeten de economische stimuleringsmaatregelen uitrollen die de sector nodig heeft om zich staande te houden in een onevenwichtig Europees speelveld. Vandaag maakte het Filmfonds bekend wie er aan tafel zitten bij deze besloten bijeenkomst.

Dat deze top ook door de politiek uiterst serieus wordt genomen, is af te lezen aan de zware delegatie regeerders en ambtenaren die aanwezig zal zijn. Beide ministers van Economische Zaken en OCW, Henk Kamp en Marjet Bussemaker, zijn van de partij. Bussemaker wordt geflankeerd door Marjan Hammersma (directeur-generaal cultuur en media), Monique Vogelzang (directeur directie kunsten) en de beleidsmedewerkers Ernest Slot en Benjamin van der Helm. Kamp kan terugvallen op Berthold Leeftink (directeur-generaal bedrijfsleven en innovatie) en beleidsmedewerker Frans Schoneveld.

Misschien omdat Paul Verhoeven, wiens naam al maanden rondzingt als speciale gast op de top, niet op de deelnemerslijst voorkomt, wordt Simon Perry ingevlogen. De president van Ateliers du Cinéma Européen, die eerder ook hoge functies vervulde in Groot-Brittannië en Ierland, staat aangekondigd als gastspreker.

Institutioneel wordt de filmsector gerepresenteerd door een kwartet Filmfonds-kopstukken. Uiteraard is fondsdirecteur Doreen Boonekamp present. En zij wordt vergezeld door George van Breemen (hoofd financiën en bedrijfsvoering), juridisch adviseur Hugo Klaassen en financieel adviseur David Lauwen. Mentaal weet Boonekamp zich ook gesteund door Victor van der Chijs, voorzitter van de Dutch Creative Industries Council, die haar vandaag nog een brief stuurde waarin hij benadrukte dat wat slecht is voor de film, slecht is voor de hele audiovisuele sector en indirect zelfs voor de complete creatieve industrie.

De filmsector zelf is ook goed vertegenwoordigd. Voor de Filmproducenten Nederland verschijnen Marc van Warmerdam en Marjan van der Haar. De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten heeft Winnie Sorgdrager (voorzitter) en Ron Sterk (directeur) afgevaardigd. Voor de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs treedt directeur Michael Lambrechtsen aan. En voor de entertainmentbranche neemt René van Turnhout, directeur NVPI Video, de honneurs waar.

Daarnaast staan er nog wat kopstukken uit de sector op de gastenlijst. Producenten Klaas de Jong (Farmhouse TV & Film), San Fu Maltha (Fu Works), Stienette Bosklopper (Circe Films) en Arnold Heslenfeld (Topkapi Films), zitten zij aan zij met bioscoopexploitanten Philipp Wolff (Wolff Cinema Groep), Lauge Nielsen (Pathé) en Righard Altsma (Jogchem’s Theaters). Van de filmdistributeurs zijn Rachel van Bommel (Independent en tevens vice-voorzitter Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs), Karel de Vries (Universal) en Hajo Binsbergen (Warner Bros) uitgenodigd.

Om het hele plaatje af te maken zijn ook de belangrijkste kabelaars van Nederland aan tafel uitgenodigd. Zo zijn er twee afgevaardigden van KPN (Marnix Laurs en Jos Huigen) en eentje ieder van UPC (William Linders), Ziggo (Arie Landsmeer) en NL Kabel (Rob van Esch). RTL Nederland stuurt zijn CEO, Bert Habets. En ook Shula Rijxman, lid van de raad van bestuur van de NPO, is erbij.

Edo Dijksterhuis