De Wit stopt als hoofdprogrammeur NFF

  • Datum 27-06-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Festivalprogrammeur Herman de Wit

De komende, 32ste editie van het Nederlands Film Festival wordt de laatste onder supervisie van festivalprogrammeur Herman de Wit. Hij wordt met ingang van volgend jaar opgevolgd door Claire van Daal, die sinds begin deze maand parttime als programmeur bij het NFF is begonnen.

De Wit, die sinds de eerste editie van de Nederlandse Filmdagen in 1981 aan het festival verbonden is en twintig jaar de functie van hoofdprogrammeur bekleedde, gaat op 1 januari 2013 met pensioen, maar blijft wel aan als lid van de selectiecommissie. Festivaldirecteur Willemien van Aalst: "Herman is in al die jaren de grote kracht en spil achter het Nederlands Film Festival geweest. Zijn leven is zijn werk en vice versa." 

Herman de Wit: "Mijn vertrek is nog lang niet aan de orde, ik ben nog volledig in swing, dus ik wil helemaal niet doen alsof ik deze editie afscheid ga nemen. Het wordt weer een fantastisch programma met heel veel speelfilms, documentaires en korte films, daar zijn we voorlopig mee bezig." 

Opvolger Claire van Daal was tot voor kort Hoofd Onderwijszaken bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarvoor was ze studentendecaan en beleidsmedewerker bij de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ook was ze actief als adviseur bij het Mediafonds, waar ze nu nog evaluatievergaderingen voorzit. Sinds 2009 is Van Daal lid van de selectiecommissie van het Nederlands Film Festival. 

Van Aalst: "Van Daal heeft een grote kennis van de Nederlandse film, kent veel makers nog van de Filmacademie en kan heel goed kijken. En ze heeft een duidelijke visie op de Nederlandse film."

"De Nederlandse film moet gemaakt blijven worden, en moet door nog meer mensen worden gezien", aldus Van Daal. 

Karin Wolfs