‘De Mediawet is streng’

  • Datum 08-06-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Volkskrant stapt na tien jaar uit Cinema.nl, de samenwerking tussen de krant en publieke omroep VPRO. Erik van Heeswijk, Hoofdredacteur Digitaal bij de VPRO: "Een krant en een publieke omroep hebben nu eenmaal andere belangen. Dat is door de tijd heen wat meer gaan wringen."

De Volkskrant (niet bereikbaar voor commentaar) meldde gisteren in een bericht op haar site dat de filmverslaggeving wordt verplaatst naar de eigen website. Daar zal na de zomer het volledige recensiearchief van de afgelopen tien jaar gratis beschikbaar zijn, en er zal meer redactionele aandacht komen voor de filmfestivals waarmee de krant een partnerschap heeft, zoals IFFR, NFF en IDFA.

In een gelijksoortig bericht op Cinema.nl schijnt door dat de motieven achter de beslissing vooral van financiële aard zijn: de Mediawet ‘staat de VPRO niet toe om bij te dragen aan het maken van winst door derden. Zakelijke activiteiten die normaal zijn voor een krant, zoals het werven van adverteerders, zijn daardoor onmogelijk.’ Van Heeswijk: "De mediawet is streng. Het is een beetje vreemd — de politiek wil graag dat de publieke omroepen en de kranten samenwerken, maar de mediawet staat zo weinig toe dat je ook een enorme rem hebt."

De beslissing van de Volkskrant betekent dat Cinema.nl het vanaf september zonder het recensiearchief van de krant zal moeten doen — een belangrijk deel van de content van de site. "Maar we hebben direct gezegd dat we zelf moeten doorgaan", stelt Van Heeswijk. "Ik geef toe, de recensies zijn belangrijk, maar er is veel meer: we hebben een enorme filmdatabase en alle stukken van de VPRO zelf. Bij de recensies zie je bovendien dat mensen voornamelijk naar de nieuwsten kijken, en veel minder naar het archief."

De omroep heeft nog geen beslissing genomen over de exacte invulling van Cinema.nl na de splitsing. Van Heeswijk: "We hebben nog tot september; die tijd gebruiken we om de diverse mogelijke scenario’s die er nu liggen te onderzoeken — van alles zelf gaan doen tot een nieuwe partner zoeken."

Joost Broeren