De Dardennes bij première nieuwe film in EYE

  • Datum 10-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Deux jours, une nuit

Deux jours, une nuit gooide hoge ogen in Cannes en werd alom lovend ontvangen door de internationale pers. De Gouden Palm-nominatie werd niet verzilverd maar de nieuwe film van Luc en Jean-Pierre Dardenne zal liefhebbers van naturalistisch drama in de maatschappelijke marge zeker weer aanspreken. De filmmakers zijn morgen aanwezig bij de Nederlandse première in EYE.

De Waalse filmmakers geven een Q&A bij de eerste voorstelling. De broers zullen ingaan op de achtergronden van hun film, een hoogst actueel drama over de gevolgen van de economische crisis. De Franse ster Marion Cotillard speelt de rol van een jonge moeder die op een vrijdagmiddag te horen krijgt dat ze de volgende maandagochtend niet meer op haar werk hoeft te verschijnen. In een wanhopige poging haar baan te behouden zoekt ze steun bij haar collega’s en probeert zij hen over te halen hun bonus af te staan. De film speelt zich af in het Waalse plaatsje Seraing, waar de Dardennes zijn geboren en getogen en waar ook hun eerdere films zijn gesitueerd.

Ronald Rovers van de Filmkrant noemde Deux jours, une nuit na vertoning in Cannes ‘een fantastische en meedogenloze film’. Hij schreef: ‘Het is een verpletterende aanklacht tegen de ranzige wijze waarop mensen tot verliesposten worden gereduceerd en tegen elkaar worden uitgespeeld.’

Ook andere critici waren enthousiast over Deux jours, une nuit. Knack Focus uit België kende vijf sterren toe en stelde dat Cotillard ‘een van haar meest genereuze rollen’ speelt. Het Britse vaktijdschrift Little White Lies noemde de film ‘de beste van de broers’ en ‘een mirakel’. En The Hollywood Reporter schrijft: ‘Deux jours, une nuit is aangrijpend van begin tot einde met een integere schets van een situatie die velen herkenbaar zullen vinden’.

De gebroeders Dardenne maken al films sinds de late jaren zeventig. In 1996 braken zij door met La Promesse. Drie jaar later wonnen zij hun eerste Gouden Palm met Rosetta, die in 2005 werd gevolgd door een Cannes-hoofdprijs voor L’enfant. Le gamin au vélo was in 2011 goed voor een Grand Prix.

Edo Dijksterhuis