De Boskampi’s geselecteerd voor Sundance

  • Datum 09-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Boskampi’s

De Boskampi’s van regisseur Arne Toonen is geselecteerd voor het Sundance Film Festival. Het grootste Amerikaanse festival voor onafhankelijke film vindt plaats van 21 tot en met 31 januari 2016. De Boskampi’s draait in competitie in het programma Sundance Kids.

Zo vaak worden Nederlandse films niet geselecteerd voor Sundance. Dit jaar lukte het Joris Debeij met zijn toepasselijk getitelde korte film Making it in America. Het jaar daarvoor stonden de Nederlandse afstudeerfilms Magnesium en Today and Tomorrow op het programma.

De Boskampi’s, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Marjon Hoffman, gaat over een net verhuisde jongen die op school gepest wordt en wraak neemt door zijn vader op te voeren als maffiabaas. De hoofdrollen worden gespeeld door Thor Braun, Henry van Loon, Maas Bronkhuyzen en Fedja van Huêt. De film won al diverse prijzen op buitenlandse festivals in onder meer Finland, Zuid-Korea en Duitsland.

Sundance Film Festival geldt als een bijzonder prestigieus evenement. De eerste editie vond plaats in 1978 in Salt Lake City, Utah en fungeerde als lanceerplatform voor klassiekers als Mean Streets, Deliverance en Midnight Cowboy. Het feit dat Robert Redford vanaf het begin als voorzitter aan het festival verbonden is geweest, heeft gezorgd voor flink wat media-aandacht. Na drie jaar verhuisde Sundance naar Park City, Utah en verschoof het op de kalender van september naar januari. Onder de filmmakers die hun doorbraak aan dit festival te danken hebben, behoren Quentin Tarantino, P.T. Anderson, Steven Soderbergh en Jim Jarmusch. Winnaars van de Sundance-competitie maken vaak grote kans genomineerd te worden voor de Oscars.

Edo Dijksterhuis