Dáág, dvd
Nog eens zien hoe Thom Hoffman in de huid kruipt van Gerard Reve’s alter ego Frits Egters in de avonden? Je laten overweldigen door de beelden van Jiska Rickels’ magische documentaire 4 elements, of de kans grijpen om zelf te oordelen over de veelbesproken maar weinig vertoonde Hermans-verfilming als twee druppels water? Dat en veel meer kan vanaf 28 september (na een kleine vergoeding) met een simpele muisklik. Op die datum wordt op het Nederlands Film Festival de nieuwe video-on-demand (VOD)-dienst gelanceerd die het afgelopen jaar onder de werktitel Filmotech is ontwikkeld. Het nieuwe VOD-platform, waarvan de naam ook op 28 september wordt onthuld, gaat van start met een paar honderd titels en stelt zich ten doel over vijf jaar de complete Nederlandse filmproductie online aan te bieden: alle speelfilms en documentaires, inclusief al het historisch materiaal uit de archieven van het Filmmuseum (nu EYE), naast de meeste televisiefilms en series van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Een duizelingwekkende gedachte. Alles in een kwaliteit die goed genoeg is voor de thuiskijker die al een kabeltje van pc naar breedbeeldtelevisie heeft gelegd. De films worden aangeboden als streaming video. Geen downloads, maar direct kijken, al blijft een film na betaling wel 48 uur beschikbaar. Prijzen variëren van €0,99 voor oudere titels tot €4,75 voor recent werk.
Wordt dit een nieuwe nagel aan de doodskist van de dvd? Jazeker, zegt Marc Jurgens, directeur van het bedrijf dat dit mogelijk gaat maken. Waarom zou je immers nog moeite doen zo’n schijfje te bemachtigen als alles wat je wilt zien onder de muisknop zit?
Filmotech Nederland BV is een zelfstandige afsplitsing van Beelden voor de Toekomst, het grote digitaliseringproject waarin onder meer EYE en Beeld en Geluid samenwerken bij het digitaliseren. Daar zit veel overheidsgeld in, onder voorwaarde dat het gedigitaliseerde materiaal ook voor de consument beschikbaar komt. Dat gaat nu dus gebeuren.
Filmotech is druk bezig de website te vullen met titels, en onderhandelt met rechthebbenden. Rechten liggen verspreid over vele producenten.
Bij recente films is het overzichtelijker. Die rechten zijn doorgaans ondergebracht bij de distributeurs die ook de bioscoopuitbreng verzorgen. De eerste digitale distributieovereenkomst heeft Filmotech inmiddels getekend met A-Film. Met andere distributeurs en ook filmfestivals wordt op dit moment gesproken. Met een breed en hoogwaardig aanbod wil Filmotech zich onderscheiden van de meeste andere VOD-sites. De belangrijkste concurrent is cinemalink.tv.
Leo Bankersen