Cultvideotheek Breda sluit, IDFX gaat door

  • Datum 19-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Na achttien jaar houdt eind volgende maand Cultvideotheek Next Page in Breda op te bestaan. De collectie van ruim tienduizend cultklassiekers blijft bewaard. IDFX, de stichting achter de videotheek, gaat gewoon door met het organiseren van onder andere het BUT Film Festival en Film in ’t Park.

‘De mensen die er kwamen waren erg enthousiast, maar het bezoek aan de cultvideotheek liep sterk terug de laatste jaren’, stelt IDFX-coördinator Dorien Eggink. De stichting heeft de huur van het pand aan de Markendaalseweg 36 per 1 april opgezegd. ‘We zijn nu op zoek naar kantoorruimte. En we willen exposities gaan maken op wisselende plekken, in verrassende vormen. Dat is ook hoe IDFX ooit is begonnen: met een etalage op het station van Breda, waar we kunstenaars voor uitnodigden om iets te doen.’

De Cultvideotheek werd opgezet om in Breda films beschikbaar te maken die buiten het mainstream aanbod liggen. Een stevige collectie van ruim tienduizend titels is bijeengebracht: veel Aziatische klassiekers, originele Fellini’s, een breed spectrum aan B-films. Een groot deel van de titels is niet meer verkrijgbaar. Eggink: ‘Een klein, minder gewild deel — maximaal een paar honderd — zullen we verkopen. Maar de rest houden we. En we zullen ze ook vertonen.’

Veel activiteiten van IDFX zijn film-gerelateerd maar overschrijden vaak de grens met beeldende kunst. Het belangrijkste filmevenement is het BUT Film Festival, dat begin september plaatsvindt. Het festival afficheert zich als het enige B-movie, underground en trash filmfestival van Europa. Met de handen vrij gaat IDFX haar BUT-activiteiten wat opschroeven. Zo wordt er in de derde week van april een avond georganiseerd rondom de Rotterdamse underground-zanger Harry Merry, met de recente documentaire van Joke Olthaar en een optreden van de synthesizerheld zelf. BUT-films gaan op reis naar Neurenberg om daar het fenomeen internationaal over het voetlicht te brengen. En er worden masterclasses gehouden, bijvoorbeeld over het maken van monsterfilms.

Met het sluiten van de deuren zal de naam Cultvideotheek Next Page overigens niet helemaal verdwijnen. Er bestaat namelijk nog een zustervestiging in Rotterdam, waar iedere vrijdagavond ook filmvertoningen worden gehouden. ‘Dat is een soort joint venture met Worm en dat loopt goed’, weet Eggink.

Edo Dijksterhuis