Cultuur en ontharingszaken

  • Datum 11-10-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De eventueel nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra is voor velen uit de culturele wereld een grote onbekende, omdat hij zich als Kamerlid voor de VVD met de portefeuilles Energie, Gezondheid en Sport bezighield. Zijn Kamervragen gingen onder andere over kernenergie en over de veiligheid van de ontharingslaser Salon Hair. Ronald Plasterk noemde hij ‘de minister van feesten en partijen’, dus op de rode loper zullen we hem weinig zien.

Naar zijn filmsmaak kunnen we slechts raden, op zijn site schrijft hij alleen: ‘Lezen? Ik lees graag maar houd niet van al te zware boeken, dat soort leeswerk heb ik al genoeg binnen mijn politieke dossiers. Mijn favoriete schrijvers zijn Robert Ludlum, Tom Clancy, Geert Mak, Tolkien, Dan Brown en James Clavell.’

De Fries Halbe Zijlstra (1969) is als voormalig raadslid van Utrecht een goede bekende van de Utrechtse cultuursector. Rob van der Hilst (D66), voormalig vice-voorzitter van de regio Utrecht, en voorzitter van de landelijke themagroep Cultuur & media, twittert: ‘Zijlstra zal voor kunst, cultuur, publieke omroep een tegenstander van formaat zijn. Gaat er ijzerheinig in tekeer.’

Ben Knapen, in het boek De geldpers nog omschreven als een zwakke, weifelende PCM-bestuurder, is de nieuwe staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking. De bezuinigingen op OS kunnen gevolgen hebben voor organisaties als Oxfam Novib, een van de sponsors van het documentairefestival IDFA.

Managing director van IDFA Cees van ’t Hullenaar: "Van onze begroting van 3,5 miljoen komt 1 miljoen van de overheid, als daar 20 procent op wordt bezuinigd dan moet we 2 ton inleveren. We zijn niet in paniek, ik heb laatst nog aardige gesprekken gevoerd met nieuwe sponsors. Maar de bezuinigingen op onze partners van de publieke omroep NPO en VPRO zal zeker effect hebben, hun sponsorbedrag aan IDFA is al teruggeschroefd. Ze blijven zich wel aan IDFA verbinden omdat ze zich moeten onderscheiden van de commerciëlen. Het Jan Vrijman Fonds krijgt geld van Buitenlandse Zaken, Doen en Hivos, die bijdrage wordt de komende 3 jaar zeker minder en als het nieuwe kabinet de plannen doorzet dan is het Jan Vrijman Fonds ten dode opgeschreven."

Is crowdfunding een alternatief voor subsidie? "Mensen die geld geven worden vrijgesteld van belasting, maar laatst zei een Amerikaanse expert dat het twintig jaar duurt voordat dat effect heeft. Crowdfunding is op het Filmfestival Rotterdam met veel tamtam gepresenteerd maar dat is niet echt gelukt. Voor het Jan Vrijmanfonds gaan we dit jaar desondanks wel per project aan een soort crowdfunding doen, bescheiden gelanceerd, en dan zien we of er publiek is dat wil meebetalen aan documentaires."

Mariska Graveland