Cultuur aan de wilgen

  • Datum 22-11-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Filmmaker Marten Winters, stadskunstenaar van Leeuwarden, heeft voor de protestactie Nederland Schreeuwt om Cultuur een knotwilg van houten planken gemaakt die afgelopen zaterdag vol werd gehangen met voorwerpen die iets met kunst te maken hebben. Deze wilg staat voor de cultuur die geknot wordt en de versiering ervan zal door Winters als lading worden meegenomen op zijn schip van papier maché dat hij op dit moment aan het bouwen is en in 2011 te water wordt gelaten.

Het publiek, dat volgens de organisatie op het drukste moment uit 2000 à 2500 mensen bestond, hingen op de Lange Pijp bij de Waag muziekinstrumenten en schilderijen in de wilgen. Iemand had twee elastiekjes ingelijst met de tekst: ‘de stembanden van mijn koor’. Aan het eind van de middag hing de wilg vol en had het een optreden van De Kast overleefd.
Cabaretier Jaap Mulder pleitte in een satire niet alleen voor bezuinigingen op cultuur, maar ook op zwakzinnigenzorg. "Ik heb geen medelijden met mensen met een IQ van 50, want die kunnen altijd nog Kamerlid worden."

Deelnemers waren onder andere de cursisten van Parnas, Centrum voor de Kunsten, die het de afgelopen tijd sowieso druk hebben met protesteren: recentelijk moesten ze opnieuw de straat op omdat de gemeente Leeuwarden Parnas wil wegbezuinigen. Het Noordelijk Film Festival, een van de betere festivals van het land, en dat net vorige week is afgelopen, trok dit jaar met 23.000 bezoekers 3.000 minder mensen dan vorig jaar en kan ook best een steuntje in de rug gebruiken om te overleven.

Mariska Graveland