Cult Videotheek sluit haar deuren

Videotheken vallen de laatste jaren om als dominostenen. Vorige week hield de vermaarde Cult Videotheek uit Amsterdam op te bestaan. Eigenaar Wietze Renkema ziet de toekomst van de videotheek somber in.
Opeens was het afgelopen. De Cult Videotheek, een begrip onder Amsterdamse filmliefhebbers, sloot van de ene dag op de andere haar deuren. "Ik kon het niet eerder bekendmaken," legt eigenaar Wietze Renkema uit. "Als je vier weken van tevoren zegt dat je gaat sluiten is het opeens heel druk in de winkel. Dan verhuur je films die je normaal nooit verhuurt en die krijg je nooit meer terug. Aan een paar vaste klanten heb ik het wel verteld. Maar voor veel mensen kwam het als een schok dat we opeens dicht waren. Dat merk ik wel aan de vele steunbetuigingen die binnenstromen."
De laatste jaren zag Renkema zijn in obscure titels gespecialiseerde videotheek langzaam leeglopen. "Het was gewoon stil in de winkel," zegt hij. "Vroeger had ik per dag tweehonderd tot tweehonderdvijftig mensen binnen, zeker in het weekend. Op het laatst was dat dertig, veertig."
Door een prijzenslag op de dvd-markt is de verhouding tussen de koop- en de huurprijs ongunstig. Veel mensen halen hun films bovendien gratis van internet. Renkema had graag gezien dat de regering daar eerder en harder tegen had opgetreden. "Fred Teeven is er nu mee bezig, maar ik denk dat ze er veel te laat mee zijn. Inmiddels ervaren mensen downloaden als een verworven recht."
Zelfs als illegaal downloaden de kop in zou worden gedrukt, blijft er geduchte concurrentie van betaalde streams. Is de videotheek in deze tijd niet gewoon een achterhaald concept? "Zonder twijfel," zegt Renkema. "Ik denk dat de videotheek zoals we hem nu kennen weinig toekomst heeft. Ik hoorde laatst al iemand verbaasd reageren toen hij hoorde dat er nog mensen waren die dvd’s afspeelden. Toch heb je ook nog altijd mensen die filmrolletjes kopen, die platen draaien, af en toe nog een faxje versturen of het telefoonboek gebruiken. Ik had wel gedacht dat er in Amsterdam een plek zou blijven voor gespecialiseerde winkeltjes als de Cult Videotheek."
Renkema hoopt dat er voor zijn videotheek nog een doorstart mogelijk is. Hij is onder andere in gesprek met een winkel die ruimte heeft om de rijke collectie onder te brengen. Als dat niets wordt, blijven de dvd’s bij hem thuis staan.
Maar zelfs dan is er mogelijk nog een toekomst voor de Cult Videotheek. "De site wordt waanzinnig goed bekeken," vertelt Renkema. "We krijgen wel twee- tot driehonderd hits per dag. Dat kan niet anders dan voor onze filmtips zijn. Je ziet dat mensen nog steeds behoefte hebben aan de expertise die we in huis hebben. Alleen willen ze niet meer voor de films betalen. Ik ben hard aan het nadenken over hoe we met die site verder kunnen gaan."
Erik Schumacher