Controversieel: BROWNIAN MOVEMENT

  • Datum 08-03-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

BROWNIAN MOVEMENT

Een bijna perfecte film noemt Filmkrant-redacteur Ronald Rovers brownian movement van Nanouk Leopold. Wie dat zelf wil beoordelen moet a.s. donderdag 10 maart naar de voorpremière van de film in de Cineville Talkshow Special in de Balie gaan. Nanouk Leopold komt zelf ook.

Eindelijk weer een Nederlandse film die de tongen in beweging brengt. Ronald Rovers komt in het maartnummer van de Filmkrant woorden tekort om Nanouk Leopolds brownian movement, waarin een ogenschijnlijk gelukkig getrouwde vrouw minnaars meesleept naar een geheim appartement, de hemel in te prijzen. ‘Als film behoort hij tot de top van wat er de afgelopen vijf jaar in Nederland is gemaakt.’ De film bracht Rovers zelfs tot zwijgen: ‘Om stil van te worden.’ brownian movement, dat door de filmfestivals in Toronto en Berlijn werd geselecteerd, is voor Rovers niets minder dan ‘een majestueuze verbeelding van het besef dat je binnen een relatie de ander nooit zult en kunt kennen.’

De film kan ook met andere ogen worden bekeken. In hetzelfde nummer van de Filmkrant is recensent Niels Bakker minder enthousiast: ‘Ze (Leopold) reikt je net te weinig speelkaarten aan om je interpretatie helemaal rond te krijgen. Daardoor weet de film, anders dan guernsey en wolfsbergen, via het hoofd niet het hart te bereiken.’

Ook de internationale filmpers was na de première in Berlijn verdeeld. Variety prees de ‘etherische, schitterend belichte widescreen tableaus’, maar stelde ook vast dat ‘de handelingen van de personages een mysterie blijven, niet alleen voor Leopold, maar ook voor het publiek.’ Voldoende reden om Leopold zelf aan het woord te laten, vindt de Balie. Het vertoont brownian movement donderdag 10 maart in een voorpremière, waarna Leopold uitvoerig op de film zal ingaan.

Wie beslagen ter ijs wil komen, kan alvast Dana Linssens uitvoerige interview in het maartnummer van de Filmkrant lezen. Een citaat: "Waar het om gaat is dat overspel in alle gevallen een soort horror is. Je kunt het je toch nooit voorstellen. Het is te groot. Je leeft samen met iemand die je heel goed kent en waar je heel veel van houdt en die doet opeens iets waardoor hij of zij een vreemde voor je wordt. Dat is zo levensbedreigend. En dat is waar de film over gaat. Hoe ga je daarmee om? Kom je daar überhaupt nog overheen of niet?"

Jos van der Burg

Cineville Talkshow Special, donderdag 10 maart 20:00 in de Balie.