Complete archief bioscoopbranche online beschikbaar

  • Datum 13-05-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hoe breed moest in de jaren 1920 het gangpad zijn dat de mannen van de vrouwen scheidde in de bioscoop van Rucphen? In welk jaar werd in Duitsland nitraatfilm verboden waardoor de veiligheidsmaatregelen voor bioscopen konden worden versoepeld? Wie was de eerste Nederlandse bioscoopexploitant? Vanaf vorige week zijn de antwoorden op dit soort vragen een paar muisklikken verwijderd. Het complete archief van de bioscoopbranche staat nu online.

De Nederlandse Bioscoop Bond werd opgericht op 11 februari 1918. Na 1985 heette de brancheorganisatie achttien jaar lang de Nederlandse Federatie voor Cinematografie. Vanaf 2003 luidt de naam Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. Onder al die namen heeft de organisatie jaarverslagen, notulen, nieuwsbulletins en nieuwsbrieven geproduceerd. In totaal 13.000 pagina’s zijn door Pictura in Heilo gedigitaliseerd om de complete geschiedenis inzichtelijk te maken.

De vereniging heeft vanaf 1936 altijd een eigen blad gemaakt. In eerste instantie heette dat Officieel Orgaan van den Nederlandschen Bioscoop-Bond. De opvolger, die in 1955 voor het eerst het licht zag, heette simpelweg FILM. Dat magazine werd in 1994 weer opgevolgd door Holland Film Nieuws, dat tot op heden wordt uitgegeven. Ook al deze publicaties zijn nu digitaal in te zien. De NVB denkt met de service de branche, wetenschappers en filmfanatici van dienst te zijn.

Met een simpele zoekfunctie is het makkelijk grasduinen door bijna een eeuw Nederlandse bioscoopgeschiedenis. De antwoorden op bovenstaande vragen zijn dan ook relatief eenvoudig terug te vinden: 85 centimeter, 1957 en Christiaan Slieker.

Edo Dijksterhuis