Commotie SINT in scène gezet?

  • Datum 19-10-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

SINT

Filmmaker en tv-regisseur Norbert ter Hall denkt dat de commotie over het affiche van Dick Maas’ horrorfilm sint in scène is gezet. Bewijzen heeft hij niet, maar het protest is volgens hem zo onzinnig dat het wel fake moet zijn.

Niet iedereen gelooft dat de campagne van regisseur Johan Nijenhuis (costa!, zoop in afrika, foeksia de miniheks) tegen het affiche van Dick Maas’ horrorfilm sint voortkomt uit het nobele doel om de kinderziel te beschermen. Collegafilmer en tv-regisseur Norbert ter Hall (monte carlo, ’t schaep met de 5 pooten) noemt het een handige opzet om free publicity te krijgen. "Ik heb geen bewijs, maar het protest is zo onzinnig dat het wel fake moet zijn. Zo werken dat soort dingen. Het doet me denken aan wat een circusmedewerker ooit tegen mij zei. Als er weinig belangstelling was, lieten ze een olifant ontsnappen, want dan stond het circus in alle kranten." Dat juist Nijenhuis in de bres springt voor kinderen versterkt Ter Halls ongeloof. "Hij is de koning van de free publicity. Als iemand weet hoe het werkt, is hij het wel. Met die films van hem was toch ook altijd iets aan de hand?"

Nijenhuis ontkent — het zal niemand verbazen — dat zijn protest een eentweetje met Dick Maas is. "Daarvan is absoluut geen sprake. Ik wil die posters gewoon niet tegenkomen met mijn kinderen." Dat hij in de strijd met Maas wordt weggezet als een watje, interesseert hem niet. "Dat is de strijd voor de goede zaak mij wel waard. Ik denk dat Dick door het protest is overvallen. Waarschijnlijk dacht hij dat hij een neutraal affiche had, al weet je bij hem nooit zeker wat achter die stoïcijnse gezichtsuitdrukking schuilgaat." De beschuldiging van oncollegiaal gedrag — filmmakers die elkaar bekritiseren zijn zeldzaam — noemt Nijenhuis onzinnig. "Ik hoop dat de film een succes wordt. Het gaat me echt alleen om het affiche." Norbert ter Hall is niet overtuigd. "Dat Nijenhuis ontkent, bewijst voor mij dat wat ik zeg klopt."

Jos van der Burg