Collectie videokunst LIMA thematisch ontsloten
Toen twee jaar geleden het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) wegens bezuinigingen moest sluiten, was de grote vraag: wat gebeurt er met die geweldige, bijna tweeduizend werken tellende collectie videokunst? NIMk kreeg een opvolger in de vorm van LIMA. En die wil haar schatten met het publiek delen. Morgen de tweede in een reeks thema-avonden rondom de collectie.
De aftrap voor De LIMA-Collectie werd al voor de zomervakantie gegeven door Bart Rutten. De curator van het Stedelijk Museum vertelde aan de hand van werken die teruggingen tot de jaren negentig een avond lang over de verbanden en relaties tussen cinema en videokunst. Het maakte maar weer eens duidelijk hoe dicht de twee disciplines bij elkaar liggen en dat het dus ook niet zo vreemd is dat er steeds meer videokunst te vinden is in de programma’s van filmfestivals.
Morgenavond gaat het over een ander groot thema binnen mediakunst: performance. Aan de hand van werk van onder andere Emmanuelle Antille en Keren Cytter zullen Susan Gibb en Frederique Bergholz laten zien hoe video al vroeg — 1965 wordt doorgaans als geboortejaar van de discipline aangehouden — werd gebruikt om performance vast te leggen. Later werd de vorm en structuur van de mediacultuur onderwerp van performance en ontstond een veel complexere kunstvorm.
Op 21 oktober draait het om activisme in mediakunst. Die avond wordt verzorgd door medewerkers van De Appel, die zich momenteel bezighouden met het archiveren en weer onder de aandacht brengen van de manifestatie Talking Back to the Media, die plaatsvond in 1985. Op 9 december behandelt Juha van ’t Zelfde het onderwerp ‘medium specificiteit’.
De LIMA-Collectie telt bijna tweeduizend werken en is daarmee de grootste videokunstcollectie van ons land. De vroegste wortels van de verzameling gaan terug tot 1978 toen galeriehouder René Coelho Montevideo oprichtte. In de jaren negentig liep de instelling, die inmiddels al internationaal bekendheid genoot, tegen conserveringsproblemen aan en werd er gezocht naar een partner met technische knowhow. Die werd gevonden in Time Based Arts, waar Montevideo in 1994 mee fuseerde onder de naam Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk). Naast de eigen collectie beheert NIMk-opvolger LIMA ook de collecties van De Appel, het Lijnbaanscentrum en het Instituut Collectie Nederland.
Edo Dijksterhuis