Claudia Landsberger, promotor van de Nederlandse film, weg bij EYE

  • Datum 03-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Claudia Landsberger

‘Getting it in the can is one thing. Getting it out in the crowd is another.’ Claudia Landsberger, van wie dit citaat afkomstig is, weet waar ze het over heeft. Twintig jaar lang zette zij zich in voor de wereldwijde promotie van Nederlandse films, vanaf 2010 als hoofd EYE International. Vandaag werd bekend dat zij ermee stopt.

Pensioen is niet de reden, want deze vaste waarde in alle filmbobo-lijstjes is pas 54. In een persbericht zegt ze nog jaren door te hebben kunnen gaan maar ‘dat het tijd is een volgende stap te zetten’. Vanaf begin 2015 zal Landsberger zich onder de naam Base Worx For Film vestigen als onafhankelijk filmconsultant. Ze zal dan niet alleen Nederlandse filmmakers bijstaan maar ook buitenlandse. Bovendien wil ze zich gaan richten op festivalprogrammering en scriptontwikkeling.

De als jurist opgeleide Landsberger belandde na haar opleiding aan de Universiteit van Amsterdam in de filmwereld waar ze ervaring opdeed in productie, acquisitie, marketing en communicatie. In 1995 maakte ze de overstap naar Holland Film, dat in 2010 opging in EYE en verder ging als EYE International. Als hoofd van de belangrijkste marketingorganisatie voor vaderlandse films reisde ze de wereld af om Nederlandse titels in de programmering van festivals als Berlijn, Cannes, Venetië, Toronto en Sundance te krijgen. Mede dankzij haar inspanningen kwam er onder andere een online Nederlands Filmfestival in China, een Nederlandse filmweek in Havana en een Johan van der Keuken-retrospectief in Portugal. De Oscar voor Karakter (1997) en de Oscar-nominaties voor Zus & Zo (2002), De Tweeling (2003) en Paradise Now (2005) kan ze rekenen tot haar successen.

Landsbergers waarschijnlijk grootste verdienste is de oprichting van European Film Promotion in 1997, een pan-Europese koepelorganisatie bedoeld om tegenwicht te geven aan het Hollywood-geweld en jong filmtalent in de schijnwerpers te zetten. De organisatie telt inmiddels 35 leden. Twaalf jaar lang fungeerde Landsberger als president van de EFP en momenteel is ze vice-president. Ze maakt tevens nog deel uit van het selectiecomité van het Hamburg Film Fund.

Edo Dijksterhuis