Clare Stewart nieuwe zake­lijk direc­teur IFFR

Clare Stewart (foto: Udall Evans)

Het International Film Festival Rotterdam heeft een nieuwe zakelijk directeur. Clare Stewart volgt vertrekkend directielid Marjan van der Haar op. Opmerkelijk: de voormalig voorvrouw van het Sydney Film Festival speelde twee jaar geleden een rol in de reorganisatie van het IFFR.

Met Clare Stewart heeft de Raad van Toezicht, verantwoordelijk voor de werving van nieuwe directieleden, gekozen voor een bekende. In 2021 adviseerde Stewart de RvT namelijk al in de eerste fase van de evaluatie die later uitmondde in een grootscheepse reorganisatie en het vertrek van meer dan de helft van de medewerkers. Door haar nu aan boord te halen als zakelijk directeur kan de omvorming van het festival naar de visie van artistiek directeur Vanja Kaludjercic als volledig afgerond worden beschouwd.

Stewart heeft meer dan 25 jaar ervaring in de creatieve industrie, waarvan 18 jaar op leiderschapsniveau. De van geboorte Australische begon in 1995 als programmeur/manager van de Melbourne Cinematheque. Ze was achtereenvolgend evenementenmanager bij het Australian Film Institute (1996-2001), hoofd filmprogramma’s bij het Australian Centre for the Moving Image (2002-2006) en festivaldirecteur van het Sydney Film Festival (2006-2011).

Na een verhuizing naar Europa werkte Stewart als directeur van het BFI Londen Film Festival en BFI Flare: London LGBTQIA+ Film Festival (2012-2017). Daar zorgde ze voor een toename van publiek, de introductie van een mentorprogramma en de lancering van een filmmakersbeurs. Diversiteit en inclusie stonden bij haar al vroeg op de agenda, wat resulteerde in symposia als Gender in Media en Black Stars.

Recent vervulde Stewart nog de rol van interim-CEO bij Sheffield DocFest, De afgelopen vijf jaar heeft ze gewerkt als strategisch, creatief en ontwikkelingsadviseur voor verschillende opdrachtgevers, waaronder dus het IFFR.