Cinekid opent met Eskil & Trinidad

  • Datum 20-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Eskil & Trinidad

Cinekid, het festival voor jeugd- en kinderfilms dat van 16 tot en 25 oktober plaatsvindt in de Amsterdamse Westergasfabriek, opent met Eskil & Trinidad. Het is het speelfilmdebuut van de Zweed Stephan Apelgren, die eerder twintig afleveringen van de detectiveserie Wallander voor zijn rekening nam.

Hoofdpersoon Eskil leidt met zijn vader een nomadisch bestaan. In de zoveelste uithoek waar het duo terechtkomt, ontmoet hij zowel een meisje die zijn liefde voor ijshockey deelt als een eccentriekeling met een boot waar Eskil meer van wil weten. Zoals het hoort bij Scandinavische producties is de spanning aangelengd met serieuze maatschappelijke onderwerpen als scheiding en depressie. Op het kinderfilmfestival BUFF in Malmö wisten ze dat wel te waarderen. Daar won de film een ECFA Award voor beste Europese kinderfilm.

Cinekid, dat dit jaar voor de 27ste keer plaatsvindt, is niet een zuiver Amsterdamse aangelegenheid. Vanaf 12 oktober zijn er al satellietfestivals in dertig steden door heel Nederland, van Hoorn tot Maastricht. Daarnaast is er een speciale Cinekid-versie van het 48 Hours Film Project, dat z’n derde editie beleeft, en een medialab.

Edo Dijksterhuis