CEO Bob Iger verlaat Disney

Een wisseling van de wacht bij het machtigste entertainmentbedrijf ter wereld. Bob Iger heeft aangekondigd per direct te stoppen als baas van The Walt Disney Company. In zijn vijftien jaar als CEO bouwde hij het bedrijf uit tot een hitfabriek met miljardenomzet. Iger wordt opgevolgd door Bob Chapek, die voorheen de pretparken runde.

Vijftien jaar gaf Iger leiding aan Disney. In die tijd fuseerde hij met 21st Century Fox, werd streamingdienst Disney+ opgestart en nam hij stripboekuitgeverij Marvel en Lucasfilm over. Vooral die laatste deal legde hem geen windeieren. Lucasfilm, dat in 2012 werd overgenomen voor $2,2 miljard in cash en $1,88 miljard in aandelen, gaf Disney onder andere de rechten over de Star Wars-franchise en de Indiana Jones-filmserie. Daarnaast bleef Disney het goed doen op het vlak van animaties en superheldenfilms. In de top-10 commercieel meest succesvolle films van 2019 worden de eerste zes plaatsen ingenomen door Disney-producties.

Igers vertrek komt onverwacht en gaat per direct in. Toch waren er al voortekenen. De inmiddels 69-jarige topman had al een paar keer aangegeven dat het tijd was voor verandering maar wilde eerst de lancering van Disney+ goed afronden. Iger blijft wel tot 2021 aan als uitvoerend bestuurder.