CBS slordig met prijsgegevens bioscoopbezoek

  • Datum 07-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte vanochtend bekend dat een dagje uit de afgelopen vijf jaar flink duurder is geworden. En dat geldt ook voor bioscoopbezoek, dat 25% meer zou zijn gaan kosten. De bioscoopbranche protesteert: het CBS zou gegevens slordig combineren waardoor het beeld vertekend raakt. De filmvertoners hebben gelijk.

‘De entree voor bioscoop en theater, maar ook van dierentuinen en attractieparken, en het vervoer ernaar toe zijn flink duurder geworden’, staat sinds vanochtend te lezen op de site van het CBS, nieuws dat meteen werd overgenomen door het Journaal. Het statistisch bureau onderzocht de periode 2009-2014 en geeft als belangrijkste redenen voor de prijsstijging de verhoging van de btw en pogingen om met duurdere kaartjes subsidiekortingen op te vangen.

Veel te kort door de bocht en pertinent onjuist, vindt de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. In een persbericht stelt de branchevereniging: ‘in de berekeningen worden bioscopen op één hoop gegooid met de theaters/schouwburgen en festivals’.

Vooral het bundelen van prijsgegevens van bioscopen en festivals werkt in het nadeel van filmtheaters. Het prijsniveau van festivals stijgt al jaren hard. In 2011 concludeerde de NOS al dat in tien jaar tijd kaartjes twee keer zo duur waren geworden. Zo kostte drie dagen Lowlands in 2001 nog €88, maar moest in 2011 al €165 worden neergeteld. En die trend heeft zich voortgezet.

Wie de verschillende grootheden uit elkaar trekt, komt tot een andere conclusie dan het CBS. Een goede bron voor gegevens over de prijs van bioscoopkaartjes is het OCW-rapport Cultuur in Beeld 2013. Daaruit blijkt dat de filmliefhebber in 2009 gemiddeld €7,36 betaalde en in 2013 €8,10 — een stijging van ongeveer 10%. Als je dat terugrekent naar een jaarcijfer kom je uit op zo’n 2%. Met een inflatiecorrectie eroverheen rolt er een stijgingspercentage van 1,1% uit. Het heeft er alle schijn van dat het CBS zich heeft verslikt in een komkommertijdnieuwtje.

Edo Dijksterhuis