Cats grote ‘winnaar’ van anti-Oscars

Cats

Cats heeft gisterenavond zes van zijn acht nominaties voor een Golden Raspberry Award verzilverd. De verfilming van Andrew Lloyd Webbers hitmusical won een ‘Razzie’ voor onder andere ‘slechtste film’ en ‘slechtste regie’. De uitreiking van de ‘anti-Oscars’ was vanwege de coronacrisis alleen te volgen via YouTube.

Dat Cats goed zou scoren was van tevoren wel duidelijk. Ondanks een hoogwaardige cast die onder andere Idris Elba, Judy Dench en Taylor Swift omvat, werd de film van Tom Hooper collectief de grond ingeschreven. De Britse krant The Telegraph kende zelfs nul sterren toe. In Nederland, waar de film uitkwam op 26 december 2019, hadden NRC, Volkskrant en Telegraaf er nog net één ster voor over.

De prijs voor slechtste acteur ging dit jaar naar John Travolta voor zijn rol in The Fanatic & Trading Paint. Hillary Duff werd uitverkozen tot slechtste actrice voor haar optreden in The Haunting of Sharon Tate. Voor Eddie Murphy was het tijd voor revanche. De acteur, die in het verleden tallozen keren is genomineerd en in 2008 zelfs drie Razzies ontving voor de abominabele film Norbit, kreeg nu de Razzie Redeemer Award, de prijs voor acteurs die ‘hun leven beteren’. Murphy had de prijs te danken aan Dolemite Is My Name.

De Golden Raspberry Awards worden uitgereikt sinds 1981. Het satirische prijzengala vindt traditiegetrouw plaats op de avond voor de Oscaruitreiking maar werd dit jaar opgeschort omdat de Oscars naar een latere datum werden doorgeschoven.