Caraïben in focus op World Cinema Amsterdam

Ixcanul
Morgen gaat in Rialto World Cinema Amsterdam van start, het filmfestival voor de niet-westerse film. De competitie van deze zesde editie bevat negen films uit negen landen. De openingsfilm is Ixcanul uit Guatamala. En er is speciale aandacht voor films uit het Caraïbisch gebied, met name Cuba.
De maker van Ixcanul, regisseur Jayro Bustamante, is geen onbekende in Nederland. Hij kon zijn debuutfilm maken mede dankzij steun van het Hubert Bals Fonds en zal daar vast iets over zeggen in het vraaggesprek na de vertoning op 14 augustus. Ixcanul (Vulkaan) gaat over de 17-jarige Maria, dochter van eenvoudige koffieplukkers in de hooglanden van Guatamala, die zich niet wil neerleggen bij een gearrangeerd huwelijk met een plantageopzichter en liever trouwt met de landarbeider Pepe. Bustamante, die zelf opgroeide in het gebied waar de film is gedraaid, maakte de film met niet-professionele acteurs die hij vond via op castingoproep op de lokale markt.
Op het filmfestival van Berlijn kreeg Ixcanul de prestigieuze Alfred Bauer Prijs en op het Mexicaanse filmfestival van Guadalajara won de film de competitie. Ook de slotfilm van World Cinema Amsterdam is een gelauwerde titel. Deephan van Jacques Audiard was in Cannes goed voor een Gouden Palm. De regisseur van Un prophète vertelt hierin het verhaal van een voormalige Tamil Tijger die met een gestolen identiteit en een ad hoc samengesteld gezin naar Parijs vlucht.
De andere films in de competitie zijn: The Boda Boda Thief van het Oegandese collectief Yes! That’s Us, Caballos van Fabián Suárez, Mustang van Deniz Gamze Ergüven, Necktie Youth van Sibs Shongwe-La Mer, Kore-eda Hirokazu’s nieuwste film Our Little Sister, Que Horas Ela Volta? van Anna Muylaert en Refugiado van Diego Lerman. Deze titels maken kans op zowel een juryprijs als een publieksprijs.
Tijdens de jubileumeditie van vorig jaar stonden Kazachstan en Uruguay centraal. Dit jaar focust World Cinema Amsterdam op de Cariben, een gebied dat twee jaar geleden ook al extra aandacht kreeg. Het programma Cine Caribe bevat tien lange en negen korte films en wordt geopend met La Obra del Siglo. Regisseur Carlos Quintela won twee jaar geleden de publieksprijs met La Piscina. In zijn nieuwste film portretteert hij drie generaties Cubanen die wonen in de armoedige woonkazernes rondom een nooit afgebouwde kerncentrale.
Edo Dijksterhuis