Cannes 2020: geen rode loper, geen winnaars

De Gouden Palm, hoofdprijs van het filmfestival Cannes

De kogel is eindelijk door de kerk. Er komt geen 2020-editie van Cannes. Het belangrijkste filmfestival ter wereld zou eerst doorschuiven naar juni en toen het najaar, maar directeur Thierry Fremaux besloot gisteren dat een fysiek festival er dit jaar niet in zit. Wel wordt een aantal films uit de selectie vertoond in samenwerking met andere festivals.

Fremaux is geen voorstander van virtuele festivals, liet hij eerder al weten. Samenwerking met herfstfestivals – naast Venetië ook Toronto, Deauville, Angoulême, San Sebastian, New York, Busan en Lyon – en individuele bioscopen is de enige optie die dan overblijft. Begin juni worden de films bekendgemaakt die anders waren geselecteerd en zich alsnog mogen tooien met het Cannes 2020-label. De selectie voor volgend jaar begint na de zomer.

In een interview met Screen Daily zegt Fremaux dat films uit de 2020 niet opnieuw kunnen worden ingezonden voor volgend jaar. Er worden dit jaar ook geen prijzen uitgereikt omdat het onmogelijk zou zijn geweest een jury samen te stellen. Wel hoopt de directeur dat Spike Lee, die dit jaar geschiedenis zou schrijven als eerste zwarte juryvoorzitter, volgend jaar weer beschikbaar is.