Cannes 2014: De eerste prijzen

  • Datum 24-05-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Winter Sleep

Gisterenavond zijn in Cannes de eerste prijzen van de parallelle secties en de onafhankelijke jury’s uitgereikt. Erkenning voor het Turkse Winter Sleep, Jauja van Argentijn Lisandro Alonso en relatie-lawinedrama Turist.

Dat Turist van de Zweedse regisseur Ruben Östlund een van de prijzen van Un Certain Régard zou winnen was geen verrassing. Gedurende het afgelopen festival werd al snel duidelijk dat dit een van de sterkere, zij het meer conventionele films uit de officiële tweede sectie van het Filmfestival Cannes was. Het relatiedrama over een echtpaar dat onder druk komt te staan nadat de man zich bij een lawine uit de voeten heeft gemaakt, in plaats van zich over vrouw en kinderen te bekommeren, werd door de jury onder voorzitterschap van Argentijn Pablo Trapero bekroond met de ’tweede’, de Jury Prijs.

Trapero prees de originaliteit en de sterkte van de geselecteerde films, maar durfde het schijnbaar toch niet aan om dat wat een van de meest originele bijdragen was te bekronen, namelijk het mysterieuze sprookje Jauja van landgenoot Lisandro Alonso over een Deense legerofficier (gespeeld door Viggo Mortensen) die op zoek naar zijn verdwenen dochter in Patagonië rondzwerft en langzamerhand in een soort tussenwereld terechtkomt. Deze omissie werd later goed gemaakt door de FIPRESCI, de internationale club van filmjournalisten die behalve Jauja ook Winter Sleep van Turk Nuri Bilge Ceylan uit de competitie en Les combattants van Thomas Cailley uit de Quinzaine bekroonde.

In Un Certain Régard gingen verdere prijzen naar White God, van Hongaar Kornél Mondrúczo, een geliefd en verguisd verhaal over straathonden en de documentaire Salt of the Earth van Wim Wenders en Juliano Ribeiro Salgado over fotograaf Sebastiao Salgado, een Braziliaanse fotojournalist, en vader van co-regisseur Salgado. Ook werd de gehele cast bekroond van Party Girl, een debuut in Dardennes-stijl over een ouder wordende nachtclubdanseres, moeder van een van de regisseurs, die zelf met diverse andere familieleden in de film te zien is.

In de Semaine de la Critique werd de film The Tribe bekroond met de belangrijkste prijs. Deze Oekraïense film is geheel in gebarentaal verteld.

Dana Linssen