Brein pakt eerste illegale uploader met nieuwe software

  • Datum 18-11-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Stichting Brein is een waakhond die niet alleen blaft maar ook bijt. Begin dit jaar nam de bestrijder van intellectuele eigendomsfraude software in gebruikt om notoire uploaders van illegale content op te sporen. De eerste wetsovertreder is nu gepakt. Hij krijgt een rekening van €4800 voorgeschoteld. Volgens Brein zullen nog vele schikkingen volgen.

"Het programma is gericht op eerste en grote uploaders", vertelt Brein-directeur Tim Kuik. "Die zitten vroeg in de zwerm of heel vaak. We moeten ze regelmatig tegenkomen." Dat geldt dus voor de uploader die nu tegen de lamp is gelopen. Hij had twee seizoenen van een tv-serie, twaalf afleveringen in totaal, online gedeeld direct na release.

Brein trof een schikking met de piraat: €400 per aflevering. "Met dat bedrag volgen we de Duitse praktijk", verklaart Kuik het bedrag. "De overtreder heeft de schikking ondertekend en als hij niet betaalt dan komen wij langs met de deurwaarder. Illegale uploaders willen in beginsel nog wel eens ontkennen dat ze schuldig zijn. Maar als we bewijzen overleggen, gaan ze eigenlijk altijd overstag. Het schikkingsbedrag is coulant, veel lager dan een vordering voor de rechter zou bedragen. Die zou in de richting gaan van de daadwerkelijk geleden schade. Hoeveel die precies is, hangt af van het aantal keer een geupload file is gedeeld."

Brein heeft in het verleden wel vaker schikkingen getroffen met illegale uploaders, maar die waren niet opgespoord met software die ip-adressen kan achterhalen. Om dat middel in te zetten moest de Autoriteit Persoonsgegevens eerst toestemming geven. Dat gebeurde in maart. Daarna moesten er nog wat kinderziektes verholpen worden. Maar alleen al de aankondiging dat Brein nieuwe opsporingsmethoden zou gaan inzetten, werkte al afschrikwekkend. Kuik: "Grote uploaders die wij op de korrel hadden, houden zich nu even rustig gehouden. Het werd ze blijkbaar te heet onder de voeten."

De geïnde boete komt terecht bij Stichting Brein, die alle rechthebbenden van films, series, boeken, muziek, games en interactieve software vertegenwoordigt. De gelden worden in mindering gebracht van de jaarlijkse bijdrage die deze makers aan Brein betalen. Deze €4800 is dan misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar Kuik verwacht dat het aantal schikkingen snel zal oplopen. "Er lopen een aantal onderzoeken. Nu alles naar behoren werkt zullen we van tientallen naar honderden naar duizenden gaan."

Edo Dijksterhuis