Brand in animatiestudio KyoAni eist 33 levens

Full Metal Panic!

De internationaal bekende Kyoto Animation-studio, kortweg KyoAni, is gisteren geheel uitgebrand. Een man liep naar binnen met een tank benzine en stak het gebouw van het Japanse filmbedrijf in brand. Zeker 33 werknemers zijn omgekomen, 36 anderen raakten gewond.

De brandweer was snel ter plekke met wel 35 bluswagens maar kon niet voorkomen dat de vlammen snel om zich heen grepen. Er waren op het moment dat de brand uitbrak zeker zeventig mensen in het gebouw. De brandstichter, een 41-jarige man, rende naar buiten en werd daar gearresteerd. De Japanse premier Shinzo Abe noemt zijn daad “te ontstellend voor woorden”.

Kyoto Animation werd in 1981 opgericht door Yoko en Hideaki Hatta en groeide uit tot een internationaal opererend bedrijf. KyoAni wist een wereldwijd publiek te bereiken met films en series als Full Metal Panic!, The Disappearance of Haruhi Suzumiya, K-On! en Clannad. Anders dan de meeste Japanse animatiestudio’s werkt KyoAni niet met freelancers die per getekend frame worden betaald maar heeft eht vaste werknemers in dienst. Wat de relatie van de brandstichter met het bedrijf is, is nog onbekend.