Boyhood grote winnaar Golden Globes

  • Datum 12-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Goed voor drie Golden Globes: Boyhood

De uitreiking van de Golden Globes geldt traditioneel als het eerste echte ijkmoment voorafgaand aan de Oscars. Richard Linklater deed goede zaken gisterenavond in Beverly Hills. Met drie onderscheidingen, waaronder die voor beste film en beste regisseur, is Boyhood de grote winnaar van de 72ste uitreiking van de Golden Globes.

De winnaar van de Golden Globe voor beste dramafilm wint vaak ook de Oscar voor beste speelfilm. In ieder geval in 2014 (12 Years a Slave) en 2013 (Argo) was dat het geval. Statistisch gezien opwekkend nieuws voor Linklater dus, die donderdag aanstaande weet in hoeveel categorieën hij is genomineerd voor de Oscars. Behalve de regieprijs en de hoofdprijs ging er ook nog een Golden Globe naar Patricia Arquette, die de moeder van Mason speelt. Zij kreeg een beeldje voor beste beste vrouwelijke bijrol. Ze versloeg daarmee Jessica Chastain (A Most Violent Year), Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman) en Meryl Streep (Into the Woods).

De grote concurrent van Boyhood was Birdman, die met zeven nominaties er twee meer had dan de film van Linklater. Daarvan werden er slechts twee verzilverd. Michael Keaton werd gelauwerd als beste acteur in een komedie en de film werd ook onderscheiden in de categorie Best Screenplay. Ook The Theory of Everything kreeg twee prijzen: Eddie Redmayne werd verkozen tot beste acteur in een dramafilm en de prijs voor Best Original Score ging naar Jóhann Jóhannsson.

Verder werden de prijzen gelijkelijk verdeeld over de kanshebbers. The Grand Budapest Hotel kwam uit de bus als beste komedie. Julianne Moore (Still Alice) kreeg de prijs voor beste actrice in een dramafilm en Amy Adams (Big Eyes) voor beste actrice in een komedie. De onderscheiding voor beste mannelijke bijrol ging naar J.K. Simmons (Whiplash). How to Train Your Dragon 2 werd uitgeroepen tot beste animatiefilm en Leviathan tot beste buitenlandse film. Glory uit Selma won de prijs voor beste liedje.

Bij de tv-series was de verdeling van de prijzen nog meer gespreid. Drie series wonnen meer dan één Golden Globe — Fargo, Transparent en The Affair werden twee keer onderscheiden.

Edo Dijksterhuis