Blote borsten als collectief trauma

  • Datum 28-07-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Caged

Nadat zijn vorige film Swingers door Pathé werd geweigerd vanwege een teveel aan seks, kiest regisseur Stephan Brenninkmeijer ervoor om zijn erotisch getinte thriller Caged in première te laten gaan op Video on Demand. Is de Nederlandse filmwereld preuts geworden?

"Natuurlijk hoop je als filmmaker dat je film in 110 zalen in het hele land wordt vertoond," zegt Stephan Brenninkmeijer. "Maar dat is met dit type film gewoon niet haalbaar." Caged is een thriller die zich in het grensgebied begeeft tussen mainstream en erotiek. Een film die zowel kan bogen op een hoofdrol van Victor Reinier uit Baantjer als op frontaal mannelijk naakt waar je volgens de regisseur "sodeju" van zegt.

Op 1 september gaat Caged in première. Niet in een reguliere bioscooprelease, maar via de streamingdienst Video on Demand. Brenninkmeijer liet zich door de distributeur overtuigen dat de bioscoop niet het aangewezen platform is voor dit type film. "Mensen schijnen eerder geneigd te zijn om Caged thuis te huren dan om in een zaal vol vreemden naar zo’n soort film te gaan. Ze zijn bang dat ze naast een dikke meneer terechtkomen die heel erg zit te hijgen."

Brenninkmeijers vorige film Swingers (2001) werd door Pathé geweigerd vanwege de expliciete inhoud, al vermoedt hij zelf dat het een smoesje was: "Als ze ergens aan denken te kunnen verdienen, zullen ze het altijd programmeren." In het buitenland was de film veel succesvoller. De vertoning van Swingers op de Duitse televisiezender ZDF trok miljoenen kijkers. Blijkbaar kent Nederland, toch niet het meest preutse land ter wereld, een relatief kleine markt voor erotisch getinte speelfilms.

Brenninkmeijer heeft daar zijn eigen theorie over. "In Nederland hebben we aan jaren zeventigfilms als Blue Movie een collectief trauma overgehouden. Als er nu een erotische scène in een Nederlandse film zit, verzuchten mensen gelijk dat er weer zo nodig tieten in moesten. Terwijl er in de laatste tien, twintig jaar in Nederland vooral hele brave films zijn gemaakt. Pas de laatste jaren trekt het weer wat bij. Dat is voornamelijk omdat Carice van Houten gelukkig een actrice is die er geen moeite mee heeft om te zeggen: nou jongens, hier zijn ze."

Erik Schumacher