Bioscopen doen niet mee aan pilot snel­testen

Het leek Hugo de Jonge een goed plan: een sneltestpilot in bioscopen en filmtheaters. Hij stelde dat “het geen onlogische gedachte is dat je over een tijd een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken.” Daar is de NVBF het niet mee eens. Naar aanleiding van een stroom reacties van leden heeft de brancheorganisatie zich teruggetrokken uit het experiment.

NVBF-directeur Gulian Nolthenius stelt in een persbericht dat “het testen als voorwaarde voor bezoek is niet geschikt voor bioscoopbezoek en het betaald testen al helemaal niet. Bioscoopbezoek is bij uitstek een laagdrempelig uitje dat in de meeste gevallen kort van tevoren wordt gepland en daarmee valt onder de noemer horeca en detailhandel. Een sneltest zal een enorme drempel opwerpen voor de toegankelijkheid en spontaan bezoek van een bioscoop of filmtheater. Daarnaast zal, als de bezoeker de kosten van de test zelf moet dragen, de prijs van een bioscoopticket met 30 tot 50% stijgen. Dat is een disproportionele stijging.”

De NVBF stelt dat sneltesten geen toegevoegde waarde heeft in de al volledig veilig ingerichte bioscopen en theaters. De branche voelt veel meer voor openstelling op basis van triagegesprekken aan de hand van het Protocol Verantwoord Bioscoop- en Filmtheaterbezoek, dat al vorig jaar mei werd opgesteld. Aan de hand van dit protocol zijn sinds 1 juni 2020 miljoenen bezoekers naar de film geweest, zonder een enkele besmetting. Nolthenius: “Bioscoopbezoek valt in de categorie Indoor Passief, waarbij bezoekers stilzitten en niet juichen of zingen. Daarnaast is er genoeg ruimte in de gehele bioscoop om voldoende afstand van elkaar te houden. Een al bewezen volkomen veilige setting.”

De NVBF roept het kabinet op om op 23 maart de heropening van bioscopen en filmtheaters aan te kondigen. Zonder sneltest maar binnen een veilige omgeving met 1,5 meter afstand.