“Bioscopen maken zich ten onrechte zorgen”

Flickr/hello alisa
Video on Demand wordt door sommigen onthaald als een stimulans voor de Nederlandse filmcultuur, en door anderen als de doodsteek. Hoe kijken filmdistributeurs daar tegenaan? A-Film: "Wij juichen elk nieuw initiatief in de legale distributie van film toe."
Video on Demand is bezig aan een opmars in Nederland, met de streamingdienst Pathé Thuis als opvallende nieuwkomer op de markt. Straks is iedere film vier maanden na de bioscooppremière met een simpele druk op de knop voor vijf euro thuis te bekijken. Pathé ziet zelf slechts positieve gevolgen: VoD werkt drempelverlagend, waardoor er meer filmconsumenten bijkomen. Kleinere bioscopen maken zich daarentegen zorgen dat VoD de looptijd van films in de bioscoop zal verkorten, waardoor de filmervaring in de grote zaal ondermijnd wordt.
Ook filmdistributeurs worden geraakt door de ontwikkelingen. Als films korter in de bioscoop draaien, betekent dat automatisch dat er minder kaartjes verkocht worden. Aan de andere kant biedt VoD nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen aan een film. Bart Verhoeven van A-Film maakt zich daarom niet druk. De distributeur van films als Biutiful, The Fighter en Black Butterflies is momenteel in onderhandeling over deelname aan Pathé Thuis. "Wij juichen elk nieuw initiatief in de legale distributie van film toe," zegt Verhoeven.
Cinemien, de distributeur van onder andere De eenzaamheid van de priemgetallen en Les femmes du 6ème étage, heeft nog geen contact gehad met Pathé over de VoD-plannen. Petra van Horssen vertelt dat Cinemien daar zeker wel voor openstaat. "De tendens dat films korter in de bioscoop draaien is jaren geleden al ingezet. Dat is een gegeven, dus moet je op zoek naar andere manieren om je rechten te exploiteren. Pathé heeft een sterk merk en een drukbezochte site. Als zij een platform beginnen waarmee films onder een breder publiek verspreid kunnen worden, is dat alleen maar goed."
Verhoeven en Van Horssen denken allebei dat de thuiskijkers en de bioscoopbezoekers verschillende segmenten van de markt vormen. "Ik denk dat bioscopen zich ten onrechte zorgen maken," zegt Verhoeven. "Bij het entertainmentproduct zie je inderdaad dat er nog maar weinig films zijn die twaalf weken draaien. Maar films in het kwaliteitsgenre kunnen nog makkelijk een langere periode doorgaan, zelfs wanneer de film ook al op dvd of op VoD beschikbaar is. Veel liefhebbers van kwaliteitsfilms geven er de voorkeur aan om films in de bioscoop te zien." Niet de bioscoop, maar de dvd staat zware concurrentie van VoD te wachten, zegt Van Horssen.
Gerard Huisman van distributeur Contact Film verwacht geen belletje van Pathé. Hoewel het de bedoeling van Pathé Thuis is om een zo breed mogelijk aanbod te bieden — dus ook films die niet in Pathé-bioscopen draaien − is Contact met films als Deep End en The Human Resources Manager wel erg ver verwijderd van het popcornvermaak waar de keten om bekend staat. Huisman wijst erop dat er veel downloads voor nodig zijn voordat een film de omzettingskosten naar VoD heeft terugverdiend. "Ik moet nog zien of Pathé Thuis echt kleinere titels gaat aanbieden. Misschien is die belofte wel een marketingtruc."
En als Pathé toch belt? "Wie weet hebben ze ons iets aan te bieden. Maar dan nog is het de vraag of wij samen willen werken met een partij die alleen in het belang denkt van de aandeelhouders. Ik hoop eigenlijk dat ze veel geld verliezen aan Pathé Thuis en snel verdwenen zijn. Want Pathé is natuurlijk verachtelijk. Kom op, zeg."
Erik Schumacher