Biosco­pen en film­theaters twee weken dicht

Het aantal coronabesmetting blijft te hoog en daarom heeft het kabinet gisterenavond nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Onderdeel daarvan is de sluiting van bioscopen en filmtheaters voor tenminste twee weken. De brancheorganisatie vraagt om hulp en verzet zich tegen een aanstaand wetsvoorstel.

In veel van onze buurlanden werd de publieke filmvertoning al eerder stilgelegd. In Italië sloten de deuren op 26 oktober. Frankrijk volgde twee dagen daarna en België weer een dag later. In Duitsland sloot bondskanselier Angela Merkel de filmzalen afgelopen maandag voor een periode van vier weken.

“Als de politiek besluit dat bioscopen en filmtheaters hun deuren moeten sluiten, gaan er bioscopen en filmtheaters omvallen in de komende periode”, schrijft de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters op haar site. “Want een omzetderving van minimaal 60% of meer in vergelijk met vorig jaar: dat is gewoonweg niet vol te houden!”

De NVBF pleit voor aanvullende financiële steun. Daarnaast wil ze dat een wetsvoorstel dat nu door de minister van OC&W wordt ingediend bij de Tweede Kamer van tafel verdwijnt. Het gaat om een wet die bioscopen verplicht 3% van hun omzet te investeren in Nederlandse films. Ondoenlijk in deze crisistijd, vindt de NVBF. Bovendien zou de branche Nederlandse makers al genoeg ondersteunen, zoals is vastgelegd in het btw-convenant uit 2018. Toen werd bepaald dat bioscopen 50% meer bijdragen aan Nederlandse films.

Update 4 november 12:45 uur

Het Leids International Film Festival (LIFF), dat op 29 oktober is begonnen en nog duurt tot en met 8 november, gaat met ingang van vanavond volledig online. Het festival was al geheel hybride ingericht maar heeft aan de drie online zalen nu een vierde toegevoegd: Apollo. In Apollo worden onder andere films gedraaid die eigenlijk in de bioscoop op het programma stonden, maar er zijn ook nieuwe titels toegevoegd.

Het Spanish Film Festival, dat van 4 tot en met 8 november zou plaatsvinden in Rotterdam en Den Haag, is uitgesteld. De organisatie is op zoek naar nieuwe data. De online versie van het festival, die van 11 tot en met 17 november plaatsvindt via Vitamin Cineville, gaat wel gewoon door.

De openingsavond van IDFA valt precies twee weken na het ingaan van de sluitingsperiode. Als het aantal besmettingen niet weer explosief stijgt mogen de bioscopen weer open op 19 november en kan het festival gewoon doorgaan zoals gepland: met live vertoningen voor kleine groepen en online screenings. De kaartverkoop die volgende week van start gaat, betreft vooralsnog alleen online vertoningen.