Bios­copen en film­theaters hope­lijk weer open op 5 juni

“Alle seinen staan op groen voor versoepelingen op 5 juni”, volgens demissionair minister Hugo de Jonge. Maar aanstaande vrijdag om 19:00 uur weten we zeker of ook de bioscopen en filmtheaters over anderhalve week weer open mogen. Dan wordt de persconferentie gehouden waarin de details van ‘stap 3’ van het heropeningsplan uiteen worden gezet.

Als de IC-opnames inderdaad blijven dalen en het aantal besmettingen verder naar beneden gaat, mogen bioscopen en filmtheaters – net als musea, theaters en cafés – weer open. Dat is vier dagen eerder dan tot nu toe werd gezegd. Maar er gelden wel restricties. Hoogstwaarschijnlijk is het maximum aantal bezoekers beperkt tot dertig per zaal.

Brancheorganisatie NVBF reageerde vorige week al, toen het nieuws over de vervroegde heropening via de media uitlekte. Zij pleit voor een maximum van vijftig bezoekers. Volgens de NVBF is dat veilig en verantwoord. Bovendien maakt vijftig bezoekers “voor de meeste bioscopen, filmtheaters het verschil tussen (aanhoudend) verlies of een kosten-neutrale operatie”.

Als de bioscopen en filmtheaters daadwerkelijk opengaan op 5 juni dan zijn ze in totaal bijna een half jaar dicht geweest. Tegenover de 38 miljoen bezoekers in 2020 en de 16,8 miljoen van 2021 staan er voor dit jaar 0 op de teller. Dit jaar belooft een absoluut diepterecord te worden in de vaderlandse bioscoopgeschiedenis.