Bioscoop­branche vraagt om her­open­ing of extra finan­ciële steun

Bioscopen en filmtheaters zijn geen brandhaarden voor besmetting met corona. Ze zouden daarom weer open moeten kunnen, vindt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Als de deuren ook na 15 maart dicht moeten blijven, is extra financiële hulp nodig om werkgelegenheid te waarborgen en faillissementen te voorkomen.

Het is veilig in het donker van de filmzaal, bepleit de NVBF. Er is een protocol dat ervoor zorgt dat er geen wachtrijen zijn omdat er enkel op reservering tickets worden verkocht. Eenmaal binnen krijgen bezoekers een vaste zitplaats toegewezen, op 1,5 meter van elkaar. Iedereen kijkt één kant op, richting het scherm, en er is goede ventilatie waardoor er weinig kans is op besmetting. Direct na vertoning verlaat iedereen weer het pand.

De NVBF hoopt op 8 maart te horen dat filmvertoning weer wordt toegestaan. Als dat niet het geval is, is extra ondersteuning noodzakelijk. De NOW en TVL hebben tot nu toe geholpen bij het overeind houden van bioscoopbedrijven maar er is meer nodig. NVBF-vicevoorzitter Ron Sterk stelt een TVL-Plus regeling voor, bedoeld voor ondernemingen die weinig of niet in aanmerking komen voor TVL.