Bioscoop­branche verzet zich tegen OMT-advies

Morgenavond vindt pas de persconferentie plaats waarin we horen of de coronamaatregelen weer worden opgeschroefd. Maar het OMT-advies is al uitgelekt: “lockdown-achtige maatregelen”. Dat houdt ook de sluiting van bioscopen en filmtheaters in. De sector reageert vol verbazing en ongeloof.

Het aantal besmetting neemt weer hand over hand toe dus moet er iets gebeuren. Volgens bronnen van de NOS zou het OMT het demissionair kabinet een lockdown van twee weken adviseren. Evenementen zouden moeten worden geschrapt en bioscopen en theaters gesloten. De horeca krijgt weer te maken met aangepaste openingstijden en groepsgrootte. Na de lockdown zou de zogenaamde 2G-regel met betrekking tot de QR-code moeten worden ingevoerd: alleen wie gevaccineerd of genezen is, kan naar binnen. Een negatieve test voldoet dan niet meer.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters heeft meteen een persbericht uitgestuurd waarin de branchevereniging zegt “met verbazing kennis te hebben genomen van het mogelijke advies”. Drie redenen worden hiervoor aangedragen. Ten eerste is de bioscoopsector een van de weinige sectoren die vanaf het begin de QR-check heeft uitgevoerd. Gedurende de gehele coronacrisis is bovendien geen enkele besmettingsuitbraak te herleiden geweest naar een filmvoorstelling. En tenslotte heeft de sector gepleit voor het vasthouden aan de anderhalve metermaatregel, maar heeft zich meteen aangepast toen die werd vervangen door de QR-code. Ondanks goed gedrag dreigen bioscopen en filmtheaters nu toch gestraft te worden.

Update per 12 november 10:30 uur:

Een aantal filmdistributeurs en -producenten heeft aangekondigd naar de rechter te stappen als het demissionair kabinet vanavond een nieuwe lockdown aankondigt die bioscopen en filmtheaters treft. Het gaat onder meer om de producenten van De Grote Sinterklaasfilm, Just Entertainment, WW Entertainment, Messercola Drama en Onder Andere Producties.