Bioscoopbranche tekent convenant gehoorschade

Eerst waren het de concertpodia en festivals die het convenant preventie gehoorschade ondertekenden, daarna volgden andere partijen. Ook de bioscoopbranche heeft nu een handtekening gezet onder de afspraak dat bezoekers van 18 jaar en ouder nooit langer dan een kwartier worden blootgesteld aan meer dan 103 decibel. Directe effecten zal dat niet hebben maar met het oog op steeds betere en indringender geluidssystemen is dit meer dan symboolpolitiek.

Het eerste convenant dateert van 2014. Het was ingegeven door onderzoek dat uitwees dat steeds meer Nederlanders blijvende gehoorschade hebben. Die wordt vaak al op jonge leeftijd opgelopen. Eén op de zeven kinderen in de leeftijdscategorie 9-11 jaar heeft problemen met horen door hard lawaai.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft het convenant namens haar leden ondertekend om hiermee haar maatschappelijke betrokkenheid te tonen, niet omdat er nou grote misstanden zijn die moeten worden aangepakt. “Bioscopen en filmtheaters voldoen al aan de norm, zelfs zodanig dat gehoorbeschermers niet nodig zijn. Gehoorbeschermers zijn nodig als het geluidsniveau voor 18-jarigen en ouder gedurende een kwartier boven de 92,5 decibel uitkomt en voor jongeren tot 18 jaar boven de 88 decibel”, stelt senior beleidsmedewerker Jan Huib Pannekoek. Maar dat betekent niet dat het vrijblijvend is. Ieder jaar zullen zes metingen worden gedaan, steekproefsgewijs, om te controleren of we nog steeds aan de norm voldoen. Dat zal vier jaar lang gebeuren – zolang het convenant geldig is.”

De afspraak moet vooral ook gezien worden in het licht van technologische ontwikkelingen. Bioscopen, vooral de grote multiplexen, investeren in steeds omvangrijkere geluidsinstallaties. Nu al hebben veel theaters oordoppen in huis voor bezoekers die daar behoefte aan hebben.