Biografie Wim Verstappen beste filmpublicatie 2015
De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is dit jaar gegaan naar Ruud den Drijver. Hij schreef Circus Bloteman — Biografie van Wim Verstappen, filmpionier uit de West. Het is de elfde keer dat de prijs voor filmjournalistiek is uitgereikt.
De jury vond het niveau van de titels op de shortlist dit jaar bijzonder hoog. Circus Bloteman nam het op tegen Jean Desmets Droomfabriek, Chris Craps — De geheimen van de cinema, CUT and PRINT, en Borge Ring — Een weergaloos leven in muziek en tekenfilm. Vorig jaar ging de prijs naar Tjeu van den Berg en Marjeet Verbeek voor Het Filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden (spiritualiteit in de film).
Den Drijvers omvangrijke biografie is een voorbeeld van oral history; voor zijn boek interviewde hij meer dan zestig mensen. Aangevuld met bronnenonderzoek levert dat een bundeling persoonlijke herinneringen aan en anekdotes over een van de kleurrijkste filmmakers uit de Nederlandse geschiedenis. Verstappen (1937-2004) regisseerde en produceerde vanaf 1965 een hele reeks films samen met Pim de la Parra, vaak met hoog blootgehalte, waarvan Blue Movie (1971) het hoogtepunt was. Hij produceerde later onder andere Pastorale 1943 en Het verboden bacchanaal. Voor het tijdschrift Skoop verzorgde hij een reeks inmiddels legendarische Montagetafelanalyses, die momenteel gedigitaliseerd worden.
Ruud den Drijver (1957) publiceerde in Film & TV Maker, Skoop, Première en Cinema Magazine. Hij volgde in 1984 Wim Verstappen op als producent van Pim de la Parra, met wie hij Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie maakte. Hij is als scenarist onderscheiden met een Tribeca Award. Als regisseur van de animatiefilm Sammy ontving Den Drijver in 2013 de Camera of David Award op het Internationale Joodse Filmfestival in Warschau.
Edo Dijksterhuis